Доступність посилання

ТОП новини

Вперше в історії Прикарпаття іванофранківці передали гуманітарну допомогу українській національній меншині в Румунії


Вперше в історії Прикарпаття іванофранківці передали гуманітарну допомогу українській національній меншині в Румунії

Івано-Франківськ, 20 січня 2003 – Вперше в історії Прикарпаття іванофранківці передали гуманітарну допомогу українській національній меншині в Румунії. Українці, що мешкають за кордоном, отримали будівельні матеріали.

Івано-Франківщина за час здобуття незалежності України підтримує тісні стосунки з українською національною меншиною Румунії. Зрештою, Румунія – це єдина країна, з якою має спільний кордон Україна на території Івано-Франківської області. Щоправда, цей невеликий відрізок кордону розташований в гірському Верховинському районі.

Варто також зауважити, що зв’язки мешканців Івано-Франківщини з українською громадою в Румунії переважно були сконцентровані в гуманітарній сфері. В українські села до Румунії відправляли підручники та художню літературу.

Цього ж року іванофранківці вирішили змінити свої традиційні зв’язки із земляками за кордоном. Минулорічна повінь завдала значних збитків не лише Прикарпаттю, але й багатьом українським селам у Румунії. Отож із Прикарпаття було відправлено 2 вагони шиферу українським громадам сіл Ума та Кліт Сучавського повіту.

Іванофранківцям, які прибули до Румунії, представники української громади розповіли, що минулорічна повінь завдала лише цим двом селам збитків більш як на мільйон доларів. Значна частина будинків зруйновані дощенту і потребують повної відбудови. Тож будівельні матеріали чи не найбільше потрібні українцям у цьому потерпілому регіоні.

Депутат Верховної Ради від міста Івано-Франківська Микола Круць, що супроводжував вантаж, заявив, що ця гуманітарна допомога має ще й значний моральний аспект – адже більшість нинішніх румунських українців ніколи не були на етнічній батьківщині. Тому підтримка Прикарпаття для них – це перш за все свідчення належності до великої української спільноти. На Прикарпатті вже ухвалено рішення, що наступна допомога, також будівельними матеріалами, буде відправлена українцям Румунії вже на початку березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG