Доступність посилання

ТОП новини

Україна на “Зеленому тижні”


Україна на “Зеленому тижні”

Німеччина, 21 січня 2003 – У Берліні триває міжнародний сільськогосподарський ярмарок “Зелений тиждень”. У ньому беруть участь близько 1600 виробників із усього світу. В Берліні представлено також і Україну, яка, до речі, вже стала традиційним учасником цієї найбільшої в світі аграрної виставки. Свою продукцію на ярмарок привезли близько двадцяти українських компаній.

Цього разу українським фірмам та підприємствам, які прибули на “Зелений тиждень”, – а таких понад двадцять – було чим похвалитися. В світі про Україну знову заговорили, як про потужного експортера сільськогосподарської продукції. Хоча часто, скажімо, українське зерно продається за кордоном за демпінговими цінами.

Віце-прем’єр України Іван Кириленко, виступаючи на прес-конференції в Берліні, закликав німецьких підприємців більше інвестувати у виробництво. На його думку, умови для цього є: “З 2000 року відбулася тотальна трансформація: приватні форми господарювання, приватна власність на землю, приватна власність на майно. Іноземні фірми можуть брати в оренду українську землю необмежено на 50 років. Ми сьогодні пропонуємо німецьким фірмам співробітничати не тільки в галузі технічної, але й в галузі переробної промисловості”.

Справи в сільськогосподарській галузі йдуть дійсно непогано, хоча торік було помічено скорочення темпів зростання економічних показників. На думку експертів, це пов’язано передусім із природними умовами.

Водночас представники групи німецьких консультантів при українському уряді наголошують на необхідності проведення подальших структурних перетворень в аграрній галузі. Крім того, вони радять прискорити процес вступу України до Світової організації торгівлі, оскільки тоді українські виробники зможуть краще відстоювати свої інтереси на світових ринках.

Від експертів пролунала критика й на адресу ЄС, який не поспішає відкривати свій ринок для української сільськогосподарської продукції. Натомість західні уряди сприяють тому, щоб фірми, які виробляють, наприклад, добрива та засоби захисту рослин, йшли на український ринок. Віце-прем’єр України Іван Кириленко визнав: “Левова частка засобів захисту рослин постачаються в Україну саме з Німеччини. Спочатку це була фірма “Авентіс”, а сьогодні вона злилася з фірмою “Баєр”. Тому “Баєр” є сьогодні одним із провідних постачальників на український ринок і медичних засобів, і засобів захисту рослин”. Водночас, як зазначають експерти, українські фермери практично не мають шансів на продаж у Західній Європі своєї аграрної продукції, яка була вирощена в Україні за допомогою цих добрив.

Україна цього разу привезла до Берліна досить цікаву експозицію – але таки не обійшлося й без дріб’язкового казусу. Український павільйон відкрився на день пізніше за інші. Дерев’яні конструкції, з яких він складається, були завезені занадто пізно, і тому їх не встигли вчасно змонтувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG