Доступність посилання

ТОП новини

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко про можливі наслідки запроваджених FATF санкцій проти України


Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко про можливі наслідки запроваджених FATF санкцій проти України

Київ, 20 січня 2003 –Сполучені Штати запровадили санкції проти України за рекомендацією FATF буквально відразу, це було ще до Нового року. Пане Сугоняко, скажіть, будь ласка, чи Ви маєте якісь вже результати про наслідки цього введення, саме Сполученими Штатами, бо вже пройшов досить довгий період?

Олександр Сугоняко

Наслідків поки що не має, слава Богу. Швидше за все, то була підготовка до запровадження (санкцій).

Юлія Жмакіна

Тобто, скажімо, на українській банківській системі це поки що не позначилося?

Олександр Сугоняко

Ні.

Юлія Жмакіна

В такому разі, як Ви оцінюєте оці сьогоднішні свіжі рішення Німеччини, Великобританії і Канади?

Олександр Сугоняко

Все залежить від тої глибини, яку застосують при перевірці усіх транзакцій (банківських операцій). Це перше. Тобто, чи вони будуть перевіряти всі транзакції, чи лише окремі. Друге: які заходи будуть вжиті нашими банками для того, щоб уникнути збитків та витрат, і наших клієнтів за кордоном теж. Адже це стосується не лише наших банків-партнерів, але і клієнтів їхніх західних теж. Фактів мало, і не можна переносити буквально на всі обсяги транзакцій, які йдуть. Почекаємо. Крім того, і асоціація не буде стояти в стороні. Ми готуємося до ролі такого інформаційного партнера між нашими банками і через наших колег асоціаціями, скажімо, американських банків, німецьких банків, інших, щоб надавати інформацію про їхніх партнерів, про банки, ту, яка не складає комерційну таємницю.

Юлія Жмакіна

Що Ви можете передбачити до 12 лютого, коли FATF визначить, чи виправила Україна вади у своєму законодавстві щодо боротьби з відмиванням «брудних» грошей, – на банках України якимось чином відіб’ються ці санкції чотирьох країн західних?

Олександр Сугоняко

Тут є дві теми. По-перше, я дуже боюся, що під тиском цих змін, необхідних FATF, у нас можуть пройти такі зміни, які будуть нагадувати 1937 рік в частині притягнення до кримінальної відповідальності банків. Є межа, за якою розкривається повністю і банківська таємниця і на банки «вішають» такі обов’язки, які вони і виконати не можуть, – але за це вони мусять відповідати. Це треба зняти, цього треба не допустити. А що стосується того, які будуть наслідки... Давайте не поспішати. Ми повинні виконати по максимуму весь переговорний процес, щоб послабити ці наслідки. Я розумію, що це буде дуже тяжко зробити, але це треба зробити. Все-таки українська банківська система має добрий імідж – 8 мільярдів принесли не лише наші вкладники за минулий рік, але і наші партнери на Заході знають наші банки як авторитетні і професійні структури, і ми можемо і мусимо вести переговори для того, щоб пом’якшити ці санкції для банківської системи і для економіки країни теж.

Юлія Жмакіна

Ви знаєте, які законодавчі акти ухвалила Верховна Рада у зв’язку з цим питанням. Як Ви гадаєте, 12 лютого можна очікувати , що FATF ухвалить позитивне для України рішення?

Олександр Сугоняко

Якщо причиною є економічні і банківські законодавчі проблеми, то FATF скасує це рішення, якщо політичні – то не скасує.

Юлія Жмакіна

Тоді розтлумачте власні слова: в цьому більше політики, чи економіки?

Олександр Сугоняко

Я вважаю, що тут більше політики. Недовіра до влади є головна причина. Втрата довіри до влади є головною причиною запровадження цих санкцій, на мій погляд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG