Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми зростання міграції у світі


Проблеми зростання міграції у світі

Прага, 22 січня 2003 – Згідно зі статистичними даними ООН, протягом останнього часу міграція населення у світі різко зростає, створюючи серйозні політичні й економічні проблеми. Згідно з цими даними, кількість людей, що живуть поза межами країн свого народження, протягом останніх 30 років збільшилася від 70 мільйонів до 185.

Демографи простежують головну тенденцію міграції: більшість мігрантів прибувають до промислово розвинених демократичних західних країн із бідних або перенаселених країн третього світу, особливо де правлять деспотичні, скорумповані режими. Незважаючи на те, що протягом останнього десятиліття західні країни впроваджували обмеження на іміграцію, число шукачів політичного притулку і нелегальних імігрантів, які прибувають до цих країн у пошуках праці, невпинно зростало. Причому, як стверджують фахівці, найчастіше люди мігрують до найдоступніших країн, де рівень демократії й соціально-економічні умови вищі, ніж у їхніх власних країнах. Приміром, північні корейці, ризикуючи життям, утікають до Китаю. Тим часом китайці намагаються дістатися до Австралії, Нової Зеландії і Сполучених Штатів.

Нещодавно у Новій Зеландії оприлюднено звіт про дослідження іміграції у цій країні за 2002 рік. Згідно з цим документом, протягом 11 місяців сюди прибуло понад 38 тисяч легальних імігрантів, переважно з Китаю й Індії. Ці люди спричинилися до деякого економічного пожвавлення у місцях свого поселення, зокрема, зріс попит на житло, меблі та інші товари першої необхідності. Однак, як пише в коментарі на цю тему газета «Інтернешанел ґеральд трібюн», тут зросли також антиіміграційні настрої серед значної частини населення і політичних діячів, які тему боротьби з іміграцією використовують як козир у передвиборчій кампанії.

Антиіміграційні настрої ще більшою мірою поширені в Європі, де останнім часом уряди обмежують навіть надання біженцям і вигнанцям політичного притулку. Порівняно з іншими категоріями мігрантів кількість шукачів політичного притулку зростає найшвидшими темпами. Протягом останніх десяти років, тобто від 1990 до 2000 року їхнє число зросло на 50 відсотків, сягнувши 22 мільйонів осіб.

Серед інших категорій, передусім нелегальних імігрантів, фахівці наводять молодих жінок із країн третього світу і східної Європи, які поповнюють публічні доми у західних країнах. Згідно з даними держдепартаменту США, щороку злочинні групи контрабандою перекидають на Захід приблизно 700 тисяч осіб, переважно молодих жінок і дітей. Головною причиною міграції – легальної й нелегальної, – як було згадано на початку, фахівці вважають репресивні, скорумповані режими і тяжкі соціально-економічні умови. Ці два фактори, як правило, завжди ідуть у парі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG