Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначають 84-у річницю з часу проголошення Акту злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки


На Прикарпатті відзначають 84-у річницю з часу проголошення Акту злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки

Івано-Франківськ, 22 січня 2003 – На Прикарпатті відзначають 84-у річницю з часу проголошення Акту злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину самостійну незалежну державу. Івано-Франківськ упродовж кількох місяців був столицею ЗУНР. Галичани за кілька місяців до часу возз’єднання з УНР зуміли створити боєздатну армію, налагодити роботу державного апарату, ухвалити цілий ряд важливих законів, спрямованих на утвердження української державності.

84 роки тому на Софійській площі Києва було урочисто проголошено Акт злуки, який об’єднав Українську Народну та Західноукраїнську Народну Республіки в єдину державу. Історики й зараз відзначають, що справжнім днем української державності є 22 січня.

В універсалі, який був проголошений на Софійській площі, відзначалося: “Віднині зливаються водно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття, Придніпрянська Україна – в одну велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили і за які вмирали найліпші сини України”.

До часу оголошення злуки впродовж неповного року уряд Західноукраїнської Народної Республіки почав проводити справедливу земельну реформу, унаслідок якої земля мала перейти до малоземельних і безземельних галичан. Прийняте робітниче законодавство мало забезпечити восьмигодинний робочий день, спокійну старість для літніх людей. Швидко та рішуче проводилась українізація шкіл, вищих навчальних закладів. Для євреїв та німців було відкрито національні гімназії. Виходило 37 газет та журналів. В умовах війни, саботажу з боку польських службовців, нестачі кваліфікованих національних кадрів уряд ЗУНР зумів налагодити ефективну роботу державних структур, було створено стотисячну армію, прийнято цілий ряд важливих законів для утвердження української державності. І, що найголовніше, Актом злуки було підтверджено об’єднання всіх українських земель в одну державу.

Для Івано-Франківська важливим є той факт, що місто було єдиний раз у своїй історії столицею держави – Західноукраїнської Народної Республіки. Ще кілька років тому 22 січня відзначалося на Прикарпатті як святковий день. Зараз обласні владні структури прагнуть про це не згадувати. Вони обмежились коротким привітанням із Днем соборності України.

Натомість місцеві газети провели опитування серед галичан. Понад 90 відсотків з опитаних заявили, що вважають День об’єднання Західноукраїнської Народної та Української Народної Республік чи не найголовнішим національним святом у році.

Один зі старшин із української скаутської організації “Пласт” на Прикарпатті пан Василь Іваночко так прокоментував своє ставлення до Дня соборності України: «Мешканці Івано-Франківщини переконані, що це свято нагадує їм про споконвічне прагнення до незалежності та соборності України, до створення справді української за змістом держави, вперта боротьба за яку ведеться й дотепер».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG