Доступність посилання

ТОП новини

Кінець податковим райським куточкам у Європі?


Кінець податковим райським куточкам у Європі?

Брюссель, 23 січня 2003 – Європейська Комісія в четвер висловила задоволення стосовно результатів переговорів із центральними банковими установами Люксембурга та Швейцарії. Ці країни традиційно звуть податковими райськими куточками для тих, хто намагається ухилитися від податків у своїх країнах. Комісар Єврокомісії у справах фінансів Педро Солбес заявив нині в Брюсселі, що він сподівається: якщо Люксембург та Швейцарія погодяться надавати інформацію для ЄС про закордонні рахунки резидентів Євросоюзу, то згодом про це можна буде домовитись і з Сан Маріно, Монако, Андоррою та Ліхтенштейном.

Із висловлювань комісара Єврокомісії у справах фінансів Педро Солбеса виглядає так, що незабаром відомі податкові райські куточки, передусім Люксембург, Швейцарія та Ліхтенштейн, перетворяться на куточки проблем і звинувачень в ухилянні від сплати податків нерезидентів цих країн. Представники Європейської Комісії повідомили журналістів, що вже майже завершений проект угоди для підписання зі Швейцарією про те, що вона допомагатиме виявляти злісних неплатників податків, жителів країн ЄС, які тримають свої капітали на рахунках швейцарських банків. Залишилось узгодити лише кілька параграфів. Те саме стосується Австрії і Люксембурга, банки яких особливо принципові у дотриманні таємниць своїх клієнтів.

Одна з причин того, що Швейцарія погоджується ділитись банківською інформацією нерезидентів Швейцарії з податковими властями ЄС, уважають фахівці, викликана політичними мотивами. Бо останнім часом Швейцарія набуває в світі недоброї репутації – репутації складу брудних, кримінальних капіталів. На рахунках швейцарських банків тримали гроші і Піночет, і румунський диктатор Чаушеску, і численні міжнародні кримінальні синдикати... Тому, аби уникнути злої слави, Швейцарія крок за кроком приймає пропозиції ЄС. Репутація виявляється дорожча, ніж гроші. Тому, якщо угода про обмін банківською інформацією між Швейцарією і Європейським Союзом буде підписана, вважають представники ЄС, то подібні угоди можна буде підписати й із Сан Маріно, Монако та Андоррою.

Деякі бельгійські підприємства вже відмовились перераховувати закордонним незалежним ділерам та посередникам комісійні на рахунки згаданих країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG