Доступність посилання

ТОП новини

Дострокове звільнення російського військового журналіста Григорія Паська, засудженого за «шпигунство на користь Японії»


Дострокове звільнення російського військового журналіста Григорія Паська, засудженого за «шпигунство на користь Японії»

Москва, 23 січня 2003 – Засудженого за «шпигунство на користь Японії» російського військового журналіста Григорія Паська сьогодні було звільнено достроково з Уссурійської колонії № 41, де він відбував покарання. Попри те, що Пасько покинув колонію о 10-й годині за московським часом, згідно з повідомленням із Москви, прокуратура вже почала готувати протест на рішення про звільнення журналіста. На думку оглядачів, законних підстав для цього не видно, однак у закон, очевидно, і заглядати ніхто не збирається. А представники Міністерства юстиції РФ вважають, що ув’язнений повинен спочатку покаятися у своєму злочині, а вже потім, можливо, розраховувати і на реабілітацію. Покаятися, навіть якщо не вважає себе винним – так уважають в установі, покликаній стверджувати в державі дух і букву закону. Однак Григорій Пасько не вважає себе винним і не збирається каятися у злочинах, яких він, за його словами, не здійснював.

«Ми будемо домагатися повної реабілітації мого доброго імені. Слід зробити все, щоб кримінальну справу визнали сфальсифікованою, тобто такою, якою вона є насправді», – сказав російський військовий журналіст Григорій Пасько.

Адвокат Григорія Паська Генрі Резнік підкреслив, що жодний із заступників голів Верховного Суду РФ, до яких він звертався з проханням протестувати проти звинувачення, не знайшов засад для того, щоб виступити з протестом проти вироку. Після цього Генрі Резнік звернувся до голови Верховного Суду РФ Вячеслава Лебедєва, однак відповіді на свою скаргу поки що не отримав.

Інший адвокат Григорія Паська Іван Павлов сказав, що адвокати продовжують боротися за реабілітацію Григорія Паська. Павлов підкреслив, що, згідно з російським законодавством, після дострокового звільнення Пасько має отримати свободу пересування по території Росії, однак те ж законодавство не дозволяє йому виїхати за кордон. Захисники тепер будуть боротися за видання Григорієві Паськові закордонного паспорта.

Разом із тим стало відомо, що з боку адміністрації колонії були деякі зауваження до ув’язненого журналіста – він не брав участі у художній самодіяльності і не співробітничав із газетою «Путь к свободє», яка видається адміністрацією колонії. Як можна зрозуміти, це також може бути приводом, щоби прокуратура звернулася до суду з проханням скасувати рішення про умовне дострокове звільнення Григорія Паська. У прокуратурі впевнені, що не було жодних умов для такого звільнення. Як підкреслили в Головному управлінні виконання покарань Міністерства юстиції РФ, умовне дострокове звільнення – це засіб схвально поставитися до в’язня, який довів своє виправлення. «Однак Григорій Пасько не визнав своєї провини і був неутриманий щодо органів влади», – підкреслили представники Головного управління виконання покарань Міністерства юстиції РФ.

Хто вітає звільнення Григорія Паська, так це представники правозахисної журналістської громадськості. З відповідними заявами вже виступили генеральний секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко, голова Комісії з прав людини Ела Панфілова, голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва.

Однак пані Алексєєва зовсім не вважає звільнення журналіста торжеством справедливості. «Справедливість може перемогти тільки тоді, коли Григорій Пасько буде виправданий, і його не будуть вважати шпигуном і таврувати цим», – підкреслила Людмила Алексєєва після умовного дострокового звільнення відомого російського журналіста, правозахисника й еколога Григорія Паська, який був засуджений за звинуваченнями у шпигунстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG