Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї схвалив Конституцiйну хартiю перебудованої сербсько-чорногорської федерацiї та закон про її втiлення. Майбутня спiвдружнiсть не буде анi федерацiєю, анi конфедерацiєю


Парламент Сербiї схвалив Конституцiйну хартiю перебудованої сербсько-чорногорської федерацiї та закон про її втiлення. Майбутня спiвдружнiсть не буде анi федерацiєю, анi конфедерацiєю

Белґрад, 27 сiчня 2003 – Парламент Сербiї сьогоднi на надзвичайнiй сесiї обговорив i схвалив Конституцiйну хартiю перебудованої сербсько-чорногорської федерацiї та закон про її втiлення. В Парламентi Чорногорiї цей документ буде на порядку денному в вiвторок. Юристи зазначають, що майбутня спiвдружнiсть не буде анi федерацiєю, анi конфедерацiєю.

Декларацiю про перебудову держави керiвники Югославiї, Сербiї i Чорногорiї пiдписали у березнi минулого року. Мiжпарламентська комiсiя, яку згодом сформовано, упродовж семи мiсяцiв обговорювала Конституцiйну хартiю та закон про її втiлення. Масмедiа повiдомляють, що на сесiї комiсiї витрачено щонайменше 200 тисяч євро. Проекти згаданих документiв нарештi ухвалено на початку сiчня. Їх буде ухвалено в разi, якщо за них проголосує бiльше вiд половини депутатiв у трьох парламентах. Цiкаво, що парламенти не мають права вносити жодних змiн к проект Конституцiйної хартiї. Отож депутати вiд опозицiї в змозi лише критикувати окремi рiшення й голосувати проти їхнього ухвалення.

Лiдерам правлячої коалiцiї в Сербiї вдалося здобути бiльш як необхiдних 126 голосiв – ба навiть 166. Коалiцiя вже пiдготувала й список депутатiв, яких буде призначено до Парламенту Спiвдружностi. В чорногорському Парламентi необхiдно зiбрати 38 голосiв. Це не буде важко, оскiльки за перебудову проголосує й найбiльша опозицiйна партiя. Щодо Парламенту Югославiї, то там розклад сил мiняється вiд сесiї до сесiї й важко сказати, чи до наступного тижня, коли голосування має вiдбутися й там, буде сформовано необхiдну бiльшiсть.

Прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич сьогоднi кiлька разiв звертався до депутатiв. Вiн схвильовано попередив, що вiд завершення процесу перебудови залежить державна економiка, оскiльки спiвробiтництво з мiжнародними фiнансовими iнституцiями безпосередньо обумовлене новим урегулюванням стосункiв мiж Сербiєю й Чорногорiєю.

Мiнiстр юстицiї Владан Батич закликав депутатiв позбавитися iлюзiй, що Чорногорiя залишиться у спiльнiй iз Сербiєю державi.

Лiдер ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель звинуватив владу, що вона розбиває сербсько-чорногорську державу й сприяє чорногорським сепаратистам на вимогу Заходу.

Чимало депутатiв виступило за призначення референдуму про незалежнiсть Сербiї.

А щодо сутi документiв, про якi вiд ранку сперечалися депутати, голова Конституцiйного суду Сербiї Слободан Вучетич каже, що Сербiя i Чорногорiя створюють державу для книги Ґiнеса: за його словами, спiльнi органи Європейського Союзу мають ширшi повноваження вiд влади майбутньої сербсько-чорногорської спiвдружностi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG