Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську запроваджується програма міжнародного Альянсу за збереження енергії


В Івано-Франківську запроваджується програма міжнародного Альянсу за збереження енергії

Івано-Франківськ, 27 січня 2003 – Зважаючи на те, що борги за комунальні послуги в обласному центрі Прикарпаття постійно зростають, мерія намагається реалізувати проекти впровадження сучасних технологій задля збереження всіх видів енергії. Останнім із таких проектів є програма міжнародного Альянсу за збереження енергії. Ця програма дасть змогу економити на міських котельнях до сорока відсотків електроенергії та газу.

Мер міста Івано-Франківська Зіновій Шкутяк представив місцевим журналістам нову програму, яку здійснює міська рада спільно з міжнародним Альянсом за збереження енергії, центральний офіс якого знаходиться у Швейцарії. Програми альянсу здійснюються в сорока країнах світу. Міжнародний Альянс за збереження енергії співпрацює з країнами, які підтримують Кіотську угоду. Головне завдання – довести шкідливі викиди в атмосферу до рівня 1980 року.

В Івано-Франківську ж владу не так цікавлять масштабні міжнародні проблеми, як безпосередня економія різних видів енергії. Це й не дивно, адже борг мешканців міста за комунальні послуги на сьогоднішній день становить близько 20 мільйонів гривень. Значна кількість газу, електроенергії втрачається також безпосередньо в котельнях.

У чому ж полягатиме івано-франківський проект? При спільному вкладенні грошей, загальна сума яких становить 30 тисяч гривень, на котельнях буде встановлено обладнання, яке зменшить викид вуглекислого газу і водночас економитиме споживання газу та електроенергії від 25 до 40 відсотків. Для цього пілотного проекту міжнародний Альянс за збереження енергії обрав Івано-Франківськ із єдиної причини: адже саме обласний центр Прикарпаття – чи не єдине місто в Україні, де існує підрозділ, який займається проблемами енергозбереження.

В Івано-Франківській мерії водночас заявляють, що прагнуть не лише економічної вигоди, але й поступу задля зміни психології мешканців міста. Івано-франківці повинні усвідомити реальну користь від таких проектів. У двох школах Івано-Франківська відтепер буде запроваджено спеціальні уроки, де учням розповідатимуть про реальну користь від впровадження програм енергозбереження. Таким чином міська влада сподівається, що вже наступне покоління мешканців міста з дитячого віку вболіватиме за екологію і розумітиме користь від ощадного витрачання будь-яких видів енергії в господарстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG