Доступність посилання

ТОП новини

Швеція готується запровадити спільну європейську валюту євро


Швеція готується запровадити спільну європейську валюту євро

Брюссель, 28 січня 2003 – Цього вівторка політичне керівництво Швеції повідомило Європейську Комісію про те, що Швеція буде готова приєднатися до Європейського Монетарного Союзу, тобто запровадити в себе єдину валюту євро, у 2006 році. Нагадаємо, що з 15 країн ЄС євро не запроваджене ще у Великобританії, Данії та Швеції.

Головним євроскептиком називають Великобританію. Досить часто її позиція, як і у зовнішній політиці, політиці оборони, так і у політиці фінансів відрізняється від позиції більшості країн Європейського Союзу. Чимало тутешніх оглядачів уважає, що саме Великобританія стала політичним орієнтиром у багатьох питаннях і для Данії та Швеції.

Однак у понеділок міністр фінансів Швеції Ґуннар Лунд заявив перед членами парламенту, що Швеції необхідно вже крок за кроком готуватися до вступу в Європейський Монетарний Союз і запроваджувати в себе в країні гроші євро. Разом із тим Ґуннар Лунд відзначив, що Швеція навряд чи буде спроможна це зробити раніше, ніж у 2006 році. Пояснюється це тим, що згідно зі шведською конституцією для запровадження євро необхідно провести всенародний референдум.

Для того, щоб цей референдум не провалити і щоб шведи не сказали шведській кроні “так!”, а ЄС-івському євро “ні!”, то не слід форсувати події і провести масовану пропагандистсько-роз’яснювальну роботу про безсумнівні позитиви євро серед населення Швеції. Для цих цілей, повідомили у вівторок брюссельських журналістів представники Єврокомісії, ЄС готовий надати Швеції необхідну технічну допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG