Доступність посилання

ТОП новини

Американські нобелівські лауреати проти військової акції США в Іраку


Американські нобелівські лауреати проти військової акції США в Іраку

Прага, 28 січня 2003 – У зв’язку з інтенсивною підготовкою США до можливої військової акції в Іраку сорок американських лауреатів Нобелівської премії підписали спільну заяву, в якій вони виступають проти такої акції, яка може підірвати безпеку США і стабільність у світі. Проти удару по Іраку виступають і деякі відомі американські політичні діячі, серед них колишній радник президента США з питань національної безпеки Збіґнев Бжезінський.

У спільній заяві групи американських нобелівських лауреатів мовиться, що воєнна акція без міжнародної підтримки, навіть якщо вона закінчиться швидкою перемогою, спричинить тривалі наслідки для Сполучених Штатів. Ці наслідки – медичні, економічні, екологічні, моральні, духовні, політичні і правові – на думку авторів заяви, не забезпечать, а лише підірвуть безпеку США і стабільність у світі.

Свою заяву, як було оголошено напередодні, нобелівські лауреати запланували оприлюднити перед вівторковим зверненням президента Буша до народу. Значна частина промови Буша присвячена саме можливому воєнному удару США по Іраку.

Журналісти підкреслюють, що серед інших нобелівських лауреатів заяву підписав Ганс Бете, який 1967 року здобув премію з фізики і який допоміг збудувати першу атомну бомбу в рамках «проекту Мангеттен». Серед лауреатів, які з різних причин не підписали заяви, є колишній президент США Джіммі Картер, нагороджений 2002 року премією миру.

Тим часом знаний американський політичний діяч, радник із питань національної безпеки за часів президента Картера Збіґнев Бжезінський теж виступив із критикою наміру адміністрації США ударити по Іраку без згоди Ради безпеки ООН. Понеділковий звіт інспекторів ООН про перебіг контролю іракських військових об’єктів мав би, за словами Бжезінського, відвести адміністрацію США на крок назад від війни з Іраком. У телевізійному інтерв’ю Бжезінський висловив сподівання, що в останню хвилину перед обличчям зруйнувань і можливих людських смертей Саддам Хусейн відступить. Бжезінський не виключає мирного врегулювання іракської кризи, якщо Ірак добровільно погодиться знищити зброю, яку він посідає. Але при цьому Ірак повинен отримати гарантії на випадок роззброєння, бо, як підкреслює Бжезінський, він підозрює, що багато людей переконані: прикінцевою метою воєнної акції є не роззброєння Іраку, а зміна режиму в Багдаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG