Доступність посилання

ТОП новини

Українська урядова делегація почала переговори з американськими урядовцями


Українська урядова делегація почала переговори з американськими урядовцями

Вашинґтон, 28 січня 2003 – Українська урядова делегація розпочала сьогодні переговори з представниками адміністрації Сполучених Штатів Америки.

На засідання Комісії Україна–США з економічних питань прибула українська урядова делегація у дещо скороченому порівняно з офіційно оголошеним складі. Не прибув перший віце-прем’єр-міністр уряду Микола Азаров, як також відсутній і нещодавно призначений новий голова Національного банку України Сергій Тигипко.

Нагадаємо, що осатаній візит українських міністрів економічної, торгівельної та енергетичної галузей відбувся в травні минулого року. Слід іще додати, що американсько-українська комісія з економічних питань колись входила в склад Міждержавної комісії США–Україна, відомої також як комісія Кучма–Ґор, яку нова адміністрація Сполучених Штатів зліквідувала майже три роки тому.

Теперішню урядову делегацію України очолює міністр економіки Валерій Хорошковський; серед інших до її складу входить також міністр енергетики Сергій Єрмилов та низка українських державних секретарів.

У листі до консервативної газети Вашингтон Таймз віце-прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що “візит делегації є винятково важливим для загальної мети поглиблення українсько-американських узаємин”. Водночас Азаров наголосив на тому, що представники американського владного естаблішменту повинні взяти до уваги нещодавні законодавчі дії Верховної ради, “в результаті яких ринкова діяльність керуватиметься тими самими принципами, які діють у розвинених країнах”.

Дослідник американської установи Карнеґі й колишній дорадник українського уряду Андерс Ослунд в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що, попри офіційні заяви, Україна повинна довести на ділі, що обіцяні законодавчі акти не лише схвалено, а й запроваджено в життя. Напевно, на порядку денному обговорення і ймовірного рішення є й справа відмивання грошей та санкцій проти України.

“Україна повинна надати вичерпні пояснення, щоб просуватися вперед в рамках міжнародної економічної співпраці. Сполучені Штати та Міжнародний валютний фонд не зовсім вдоволені українським законодавством щодо боротьби з відмиванням брудних грошей, і, крім необхідних поправок, (що їх пообіцяли українські представники), українська влада повинна запровадити цей документ у життя”, – вважає Андерс Ослунд.

Зазначимо, що торік у грудні Міжнародна організація ФАТФ закликала країни-члени запровадити санкції проти України. На відміну від інших держав Сполучені Штати поки що на практиці не запроваджували санкцій, очікуючи, що невдовзі українська влада запровадить у життя обіцяні заходи.

Українська урядова делегація перебуватиме у Сполучених Штатах до 3 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG