Доступність посилання

ТОП новини

Звернення президента Буша до народу. Результати загальних виборів в Ізраїлі


Звернення президента Буша до народу. Результати загальних виборів в Ізраїлі

Прага, 29 січня 2003 – У центрі уваги західних оглядачів дві надзвичайної ваги вівторкові події: щорічне звернення президента США Буша до народу із поновним закликом до удару по Іраку і результати загальних виборів в Ізраїлі, перемогу в яких здобула партія Лікуд, очолювана прихильником твердої лінії Шароном.

З огляду на численність відгуків у наших передачах на виступ Буша, наведемо лише короткі фрагменти переважно критичних коментарів на цю тему і переважно в європейській пресі. Так швейцарська газета «Нойє цюрхер цайтунґ» підкреслює, що президент Буш запевнив, що його адміністрація спроможна успішно справитися як з економічними проблемами всередині країни, так і з кризовими ситуаціями поза межами США, тобто він сказав те, що від нього бажали почути американці правої й центристської орієнтації. На думку газети, хоча ознаки війни нині цілком очевидні, до остаточного рішення ще залишається певний час, тобто можуть статися зміни.

Британська газета «Файненшл таймс» стверджує падіння рейтингу Буша серед американського населення. Останні усні опитування показують, пише газета, що його популярність впала до рівня перед терористичними актами в Нью-Йорку і Вашингтоні і головно у зв’язку з погіршенням економічної ситуації у США. Тому, на думку газети, головну увагу у своєму виступі Буш присвячує внутрішнім проблемам. Ірак тим часом фігурує на другому плані.

Усі провідні західні газети широко відгукнулися на перемогу очолюваної Шароном партії Лікуд у загальних виборах в Ізраїлі. Як вважають численні оглядачі, нинішні результати значною мірою спровокували самі палестинські екстремісти, продовжуючи напади і терористичні акти проти ізраїльського цивільного населення. На думку багатьох оглядачів, зважаючи на тверду позицію Шарона, його перемога не допоможе справі швидкого відновлення близькосхідного мирного процесу.

Газета «Нью-Йорк таймс» називає перемогу Шарона парадоксом. Попередні усні опитування явно свідчили про те, підкреслює газета, що більшість ізраїльтян виступають за згортання єврейських поселень на палестинських землях, за створення палестинської держави і за установлення кордонів з нею. Саме за це у передвиборчій кампанії виступала опозиційна Партія праці. Тим часом у критичний момент, як вважає «Нью-Йорк таймс», ізраїльтяни підтримали, однак, Шаронову партію Лікуд. У нинішні часи непевності вони вважають, що тверде правління може більшою мірою гарантувати їхню безпеку.

Далі газета підкреслює, що Шарон усвідомлює необхідність, за його ж словами, болючих поступок палестинцям заради миру, проте наполягає на припиненні насилля з боку палестинців до початку відновлення переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG