Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах продовжує робочий візит урядова делегація України


У Сполучених Штатах продовжує робочий візит урядова делегація України

Вашинґтон, 29 січня 2003 – У Сполучених Штатах продовжує робочий візит урядова делегація України. У цей другий день візиту української урядової делегації, очолюваної міністром економіки та європейської інтеграції Валерієм Хорошковським, іще завчасно говорити про якісь помітні зрушення у поновлені на вищому рівні стратегічного партнества українсько-американських взаємин.

Це дав зрозуміти сам міністр нового, «озимого», покоління, виступаючи на зустрічі з американськими експертами, представниками владних кіл США та іноземними дипломатами в американській установі Фонд Карнеґі для міжнародного миру: «Буду вважати реальним результатом нашого Економічного комітету, який проходить сьогодні, відновлення довіри між нашими країнами, або хоча б початок цього відновлення. Я не розраховую на те, що ми вирішимо всі питання на цьому комітеті. Абсолютно ні. Дивляться, що пропонує уряд, яка його програма, і очікувати, що прямо зараз ми вирішимо всі питання... Звичайно, ми не очікуємо».

В цьому контексті міністр Валерій Хорошковьсий зробив важливий політичний крок: адже на запитання, чи він уважає, що негативні повідомлення в західній пресі, холодне ставлення західних урядів до України є якоюсь західною змовою або чи вину за цьому несе влада України, він відповів: «Це втрачене очікування, на мій погляд. Якщо згадувати 1991 рік, то відношення до України, на мій погляд, було дуже теплим, може, навіть набагато теплішим, ніж до інших країн колишнього Радянського Союзу. І це наша вина, що ми втратили ці можливості, наша вина, що ми втратили час. І ми на сьогоднішній день або виправимо цю ситуацію, або знову будемо відчувати цей холод на протязі ще багатьох років».

Однак, як зазначили деякі американські спостерігачі, присутні на зустрічі з міністром Хорошковським, – так, як це було в останні роки адміністрації Клінтона, так само й адміністрація президента Буша очікує не нових обіцянок, а радше реальних дій із боку влади України й виконання прийнятих домовленостей та угод, скерованих на піднесення рівня країни до міжнародних норм і стандартів. Причому йдеться не про якісь нові передумови, а лише про ті, давно обіцяні й визнані українською стороною як необхідні заходи щодо ринкових перетворень, демократизації, свободи слова тощо.

Іншим важливим завданням міністр Валерій Хорошковьсий під час його робочого візиту до Вашинґтона визначив справу вступу України до Світової організації торгівлі. Щоправда, і в цьому контексті є очевидним що, якщо українська влада запровадить у життя усі обіцяні реформи та заходи, то не буде проблем із підтримкою із боку Сполучених Штатів та інших впливових країн – членів СОТ.

Міністр економіки Валерій Хорошковсьий вказав також на стратегію, яку планує застосувати новий уряд України у внутрішньополітичній діяльності: «Ми прийняли рішення для себе йти шляхом маленьких перемог, а не шляхом великих обіцянок».

Нагадаємо що урядова делегація України перебуватиме у Сполучених Штатах до 3 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG