Доступність посилання

ТОП новини

МОЛИТВА ЗА ЄДНІСТЬ ХРИСТИЯН В ОДЕСІ


МОЛИТВА ЗА ЄДНІСТЬ ХРИСТИЯН В ОДЕСІ

Одеса, 29 січня 2003 – Саме римо-католицький костел Святого Климентія став місцем де зібрались представники багатьох християнських конфесій аби помолитися за єдність церков та їхніх вірних. Тут не було лише священиків УПЦ Московського Патріархату.

Першим хто об’єднав навколо себе духівництво різних церков в Одесі був Чорноморський християнський центр “Місія для мореплавців” на чолі з капітаном Олександром Сорокіним. Спільна праця для моряків триває і сьогодні.

Але, на цьому духівництво вирішило не зупинятися.

На спільній молитві слова подяки Господу говорили всі представники різних церков. Крім духівництва Римо-Католицької церкви, УПЦ Київського Патріархату, Німецької лютеранської церкви тут молилися і пастор Церкви євангельських християн баптистів Валерій Зленський, пастор Об’єднаної церкви методистів Петро Мартьянов, представники громад п’ятидесятників та пресвітеріан, Генеральний директор “Апостолатус Маріс в Україні” отець Роман Поправка (священик УГКЦ). Їх підтримували і присутні тут віруючі.

Приміром, керуючий справами Одесько-Балтської єпархії Української Православної Церкви Київський Патріархат, єпископ Паїсій, за його словами, “з великим задоволенням приєднався до цієї спільної молитви за єдність церков. Саме тут ми виконуємо заповіт Христовий про єднання, який ми маємо нарешті почути і зобов’язані нарешті виконати.

Ця молитва є великим кроком до виконання сказаного у Євангелії”.

Його Екселенція, владика Броніслав Бернадський (Римо-Католицька церква, керуючий давньою Одесько-Симферопольською єпархією) так само із захопленням брав участь у спільній молитві. У своєму виступі він згадав часи репресій проти церкви, коли священики різних християнських конфесій були у одному комуністичному таборі. “Серед духівництва тоді не було чвар. Була атмосфера примирення. Всі читали Святе письмо і пояснювали...” Він закликав поновити це єднання. Поштовхи для цього є, адже подібні спільні молитви так само були проведені у Кіровограді та Криму.

Одразу після завершення спільної молитви кілька слів погодився сказати пастор Об’єднаної церкви методистів Петро Мартьянов: “Це дивно, чудово та благословенно. Ця молитва єднання дає надію, що ми і надалі будемо проводити спільні фестивалі, різноманітні заходи. Ми і надалі будемо робити все для єдності християн всіх конфесій, бо Спасає Христос”.

Серед почесних гостей спільної молитви був президент Чорноморського християнського центру “Місія для мореплавців” Олександр Сорокін.

Він наголосив: “Такі спільні молитви були започатковані у 1994 році саме Чорноморським християнським центром. Тоді УПЦ Київського Патріархату, Римо-Католицька Церква і Німецька лютеранська церква об’єднали свої зусилля для праці з моряками. З цього все починалося в Одесі. Нині таких заходів все більше і більше. Костел Святого Климента, мені здається, так само є не випадково обраним для таких молитов. Святий Климент об’єднує Східну та Західну Європу. Колись молитви за християнську єдність зустрічали спротив з боку певних сил. Нині є відчуття безпеки. Я дуже радий і пишаюсь такою єдністю церков”.

Згадавши Різдвяні Свята, ініціатори спільної молитви за єдність співали колядки. Кожному присутньому було подаровано примірник Євангелія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG