Доступність посилання

ТОП новини

«Уолл стріт джорнел»: спільний лист європейських лідерів


«Уолл стріт джорнел»: спільний лист європейських лідерів

Прага, 30 січня 2003 – Вісім європейських лідерів у спільному листі, опублікованому 30 січня в газеті «Уолл стріт джорнел», висловили свою підтримку політики адміністрації США щодо Іраку, однак, закликали президента Буша використати усі можливості для мирного врегулювання кризи.

Лист, який підписали лідери Іспанії, Великобританії, Італії, Данії, Португалії, Польщі, Угорщини і Чеської Республіки, свідчить про глибокий розкол серед європейських союзників США, зокрема у контексті опозиції до становища адміністрації США щодо Іраку з боку Німеччини і Франції. Однак, нинішній спільний лист, як коментує газета «Уолл стріт джорнел», залишає в ізоляції радше Німеччину і Францію, ніж Сполучені Штати. Європейські лідери, які підписали спільного листа, висловлюють також застереження у справі недавнього іронічного зауваження міністра оборони США Рамсфельда на адресу Німеччини і Франції, назвавши їх «старою Європою». Для контрасту Рамсфельд порівняв їх з «новою Європою», до якої він зарахував союзників США із колишніх комуністичних країн, які підтримали становище Вашингтона у справі удару по Іраку. Обидві країни гостро скритикували Рамсфельда за його необачне зауваження.

Представник британського прем’єра Тоні Блера заявив, що керівникам Німеччини і Франції не запропоновано підписати спільного листа, і відмовився коментувати, чому так сталося. Керівники обох країн, тобто Німеччини і Франції, тим часом висловили вдоволення у зв’язку із наміром президента Буша оприлюднити прямі докази наявності в Іраку зброї масового знищення, що могло би послужити підставою для згоди Ради безпеки ООН на воєнну акцію в Іраку. Німеччина, Франція, Бельгія і Люксембурґ заявили, що вони не виступають проти пропозиції США, проте вважають, що застосовувати військову силу було би передчасно, якщо ще є надія на мирне врегулювання кризи.

Вісім європейських лідерів у спільній заяві віддали належне Сполученим Штатам за величезний вклад у визволення Європи від нацизму і комунізму, а також в боротьбу з тероризмом і поширенням зброї масового знищення. Вони також висловили підтримку необхідності твердої позиції з боку ООН у справі Іраку.

Ініціаторами спільної заяви, надісланої до газети «Уолл стріт джорнел», а пізніше й до інших газет, виступили прем’єр-міністри Іспанії й Великобританії Хосе Марія Аснар і Тоні Блер. Найбільшу підтримку своєї позиції президент Буш має з боку іспанського керівника. Якщо Тоні Блер вимагає від ООН нової резолюції із дозволом на воєнну акцію в Іраку, то Хосе Марія Аснар вважає, що адміністрація США для удару по Іраку не потребує такого дозволу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG