Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні триває засідання Українсько-американського економічного комітету


У Вашингтоні триває засідання Українсько-американського економічного комітету

Вашингтон, 30 січня 2003 – У Вашингтоні триває засідання Українсько-американського економічного комітету. В четвер представники українського уряду виступили перед американськими бізнесменами, які інвестують в Україну. На 30 лютого заплановано також підписання спільної заяви між українською та американською сторонами за результатами засідання. Чи зможе робота Економічного комітету допомогти відновленню довіри між Україною та США? Про це наш кореспондент у Вашингтоні розмовляла з радником Гельсинської комісії Орестом Дейчаківським та президентом Українського конгресового комітету Америки Михайлом Савківим.

Представники української делегації, що працюють цими днями у Вашингтоні, намагаються зустрітись з різними сферами американської еліти і не обмежуються лише урядовими зустрічами. За інформацією спостерігачів, на сніданок в Метрополітен-клаб у четвер зранку зібралось багато зацікавлених в інвестиціях в Україну американських бізнесменів. Одна з проблем, яка турбувала присутніх, – це податковий тиск і потреба врегульованого та стабільного законодавства.

Представників української делегації очікують також в Конгресі. Представники Українського Кокусу (групи підтримки України) – Марсі Кептур, Корт Велдон та декілька інших конгресменів – висловили бажання побачитись з представниками нового українського уряду.

Питання можливого відновлення довіри між українською та американською стороною дискутується сьогодні на різних рівнях у Вашингтоні. Орест Дейчаківський, радник комісії з безпеки та співробітництва в Європі, каже, що таке відновлення довіри можливе, але існує багато проблем: «Існують питання, чи ці заяви реальні, чи справді є бажання, особливо зі сторони президента та президентської адміністрації, змінити реальну ситуацію там. Це - великий знак запитання. Але щодо американської сторони, то, я думаю, існує бажання посприяти тому, щоби відносини з Україною покращились. І, я думаю, є бажання співпрацювати з тими силами в Україні - і в уряді, і в опозиції, які мають бажання сприяти розвитку України демократичним шляхом. Але дуже багато залежить і від самої України».

З уст українських урядовців звучать різноманітні пропозиції і обіцянки, виконання яких було б ідеальним для налагодження нових взаємовідносин. Але він хотів би переконатись, що ця воля до реформ не є тільки черговими пустими словами.

Михайло Савків, президент Українського Конгресового комітету, переконаний, що прийшов час для поновлення діалогу між сторонами. Висловлюючи жаль з приводу того, що до Вашингтону не прибули Сергій Тигипко та Микола Азаров, він вважає, що робота представницької делегації з України все ж може принести результати: «Я вважаю, ця делегація приїхала, щоб розглянути економічні справи. А, очевидно, це може бути і початком розв’язання інших проблем в Україні - політичних, внутрішньополітичних. Щодо економіки й економічних справ в Україні, то є підстави для покращення цих відносин між двома країнами. Американський уряд не мав зустрічей з українцями у складі такої делегації, яка перебуває зараз у Вашингтоні. І, я вважаю, що зараз потрібно проводити переговори, мати діалог з українцями і з американцями для добрих відносин між Україною та Америкою».

Завершення роботи української делегації у Вашингтоні планується завтра. В цей же день Валерій Хорошковський виступить на брифінгу в офісі Радіо Свобода у Вашингтоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG