Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч президентів України й Болгарії у Києві


Зустріч президентів України й Болгарії у Києві

Київ, 31 січня 2003 – 30 січня у Києві за підсумками українсько-болгарських переговорів підписано низку міждержавних угод, які визначатимуть особливості співробітництва між Києвом і Софією у галузі ядерної та екологічної безпеки та у сфері захисту авторських прав. За переговорами урядовців двох держав і церемонією підписання документів спостерігали і президенти Леонід Кучма та Георгій Пирванов, які також провели досить тривалу і напружену бесіду у режимі “віч-на-віч”, щоб знайти шляхи подолання тих чималих проблем, які існують у стосунках між Україною і Болгарією. А це, у першу чергу, зменшення товарообігу між двома державами, введення візового режиму болгарською стороною на вимогу Європейського Союзу.

Президент Болгарії, історик за фахом, нагадав про історію українсько-болгарських стосунків і про ту роль, яку зіграли українці у справі визволення Болгарії від турецького гноблення. Цього року Болгарія святкуватиме 125-річчя звільнення. Після короткого екскурсу в історію Георгій Пирванов зупинився на проблемах, які нині заважають Україні й Болгарії поглиблювати економічні стосунки, і які треба розв’язати в інтересах обох країн найближчим часом. Серед іншого, Президент Пирванов зазначив: “Ми занепокоєні тим, що товарообіг між нашими країнами зменшився, і сподіваємося під час мого візиту до України знайти можливості для подолання цієї негативної тенденції. Вочевидь, стара інфраструктура українсько-болгарського експорту та імпорту стоїть на заваді прогресові. А отже, треба переходити до якихось нових, вищих форм у торговельно-економічній співпраці...”

Президент України також акцентував увагу на перспективах розв’язання економічних проблем, які гальмують співробітництво між Києвом і Софією: “З 500 мільйонів американських доларів наш товарообіг впав до 300 мільйонів. Отже, час переходити з вузької торговельно-економічної співпраці до співробітництва на рівні інвестиційному... Думаю, і в Україні, і у Болгарії знайдеться чимало інвестиційних проектів, що зацікавлять ділову еліту обох країн”.

Журналістів же найбільше цікавило, чи варто очікувати від болгарської сторони послаблення візового режиму щодо українських громадян, який на вимогу ЄС Болгарія ввела 2001 року. Відповідь президента Болгарії була категоричною: шляху назад немає. Можна говорити тільки про спрощення процедури отримання болгарських віз, активізувавши консульську діяльність. Але слабенький промінчик надії болгарська сторона залишила: експерти Міністерств закордонних справ України й Болгарії працюють над можливостями спрощення процедури отримання болгарських віз українськими громадянами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG