Доступність посилання

ТОП новини

Британські журналісти про відмивання грошей в енергетиці України й Росії


Британські журналісти про відмивання грошей в енергетиці України й Росії

Прага, 31 січня 2003 – З огляду на візит української урядової делегації до Вашингтона британський журнал "Jane's Intelligence Digest" ставить під сумнів обіцянки української влади боротися з відмиванням брудних грошей. У сьогоднішньому номері це видання повідомляє про результати власного розслідування про тіньовий бізнес українських та російських газових структур.

"Jane's Intelligence Digest" цитує слова колишнього міністра фінансів Росії Бориса Фйодорова, який припускає, що кожного року через російське акціонерне товариство "Газпром" відмивають 2 – 3 мільярди доларів. Розслідування "Європолу" встановило, що філіали "Газпрому" купують акції угорських компаній через угорські банки і потім гроші опиняються на рахунках в Австрії, Швейцарії чи, навіть, іще далі. І ось нова схема, пов‘язана з Україною, про яку повідомляють британські журналісти.

5 грудня російський "Газпром" підписав контракт на поставки туркменського газу до кордонів з Україною з компанією Eural Trans Gas, що була зареєстрована в Будапешті наступного дня. За свідченням британського видання, ця структура тісно пов‘язана з Семеном Могилевичем, що його в таємному звіті британського уряду охрестили "одним з найбільших злочинців світу". "Jane's Intelligence Digest" описує Могилевича так: він народився в Україні 1946 року, а після розпаду Радянського Союзу подорожує між Росією, Україною, Ізраїлем та Угорщиною, але в‘їзд до Сполучених Штатів йому заборонено. Маєтки Могилевича оцінюють у понад 100 мільйонів доларів. Є дані, що цей ділок підтримує тісні контакти з президентом України. Їх зафіксував колишній охоронець українського лідера Микола Мельниченко. Як повідомляє інтернет-видання Радіо Свобода з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, Могилевич зустрічався з президентом України на початку 2000 року, про що свідчить розмова між Леонідом Кучмою і Леонідом Деркачем, який на той час очолював Службу безпеки України.

Але повернімося до схеми відмивання грошей. "Jane's Intelligence Digest" пише, що тут задіяна ще одна компанія – Highrock Properties. Вона зареєстрована на Кіпрі у 2001 році і використовує таку ж юридичну адресу в Будапешті, що й фірма Eural. Серед її директорів - Ігор Фішерман, якого також пов`язують із Могилевичем.

За даними британського видання, якраз із компанією Highrock Properties збирається створити спільне підприємство "Нафтогаз України". А нову структуру має очолити Лідія Cизранова – керівник швейцарсько-українського спільного підприємства Bari. І тут також не обійшлося без підводних каменів. Як пише британський журнал, одним із директорів компаній Bari є Ігор Бакай, колишній керівник компанії "Нафтогаз України", який у 2001 році був змушений піти у відставку після хвилі звинувачень у корупції. Бакай, продовжує автор публікації, є власником 10-мільйонного будинку на Флориді, але не може в‘їхати до Сполучених Штатів. Сам Бакай тісно пов‘язаний із Олександром Волковим, колишнім радником президента України, якого звинувачують у відмиванні грошей у Бельгії.

Британське видання підсумовує: доступ до великих сум непідконтрольних грошей може допомогти здобути бажані результати на цьогорічних парламентських виборах у Росії і переобрати Володимира Путіна у 2004 році. А на президентських перегонах в Україні Леонід Кучма має забезпечити перемогу лояльного наступника, який гарантуватиме йому недоторканість. І тут також знадобляться гроші від енергетичних оборудок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG