Доступність посилання

ТОП новини

Великі американські корпорації задоволені їхньою підприємницькою діяльністю в Україні


Великі американські корпорації задоволені їхньою підприємницькою діяльністю в Україні

Вашинґтон, 31 січня 2003 – Великі американські корпорації задоволені їхньою підприємницькою діяльністю в Україні – до такого висновку дійшов президент Ділової ради США-Україна Кемптон Дженкинз після робочого сніданку з українською урядовою делегацією.

Кемптон Дженкинз, президент Ділової ради США-Україна, який представляє інтереси деяких американських корпорацій, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що понад сорок американських бізнесменів, які провели зустріч із урядовою делегацією, очолюваною міністром економіки Валерієм Хорошковським, мали дуже позитивні враження щодо самого міністра та нової команди українського уряду. На зустрічі експерт-економіст Андерс Ослунд висловив упевненість, що макроекономічні показники в Україні будуть позитивними і в майбутньому. З такою оцінкою погодився і Юрій Якуша – представник Міжнародного валютного фонду. Якуша вказав на те, що Україна не потребує більше стабілізаційних фондів від Міжнародного валютного фонду.

«Такі заяви, звичайно, були вельми підбадьорюючими. Представники американських корпорацій Проктер енд Ґембл, Уестінґгауз, Боїнґ, Карґіл, які інвестують в Україні, також висловили одностайну позитивну оцінку щодо їхнього ділового досвіду», – вважає Кемптон Дженкинз. За словами Дженкинза, наприклад, представник корпорації Боїнґ оцінив співпрацю з українськими підприємствами як найкращу у світі, і цього року вони планують провести шість нових запусків українських ракетоносіїв з американськими супутниками.

Причому Дженкинз додав, що своєчасно було подолано проблеми, які виникли торік у рамках співпраці з корпораціями Проктер енд Ґембл та Карґіл.

Щоправда, досі невирішені справи 10-річної давності з понад десятьма американськими комерційними структурами. Йдеться про проблеми із невеликим капіталовкладенням, і їхнє невирішення створює зовсім непотрібний, вкрай негативний імідж щодо інвестиційних можливостей в Україні та її репутації. Власне ті проблеми деяких американських інвесторів обговорено на теперішній зустрічі у Вашингтоні і, за словами української сторони, досягнено значного поступу щодо їх вирішення.

Як зазначив Кемптон Дженкинз, представники українського уряду пообіцяли у Вашинґтоні надати максимального пріоритету в роботі з усунення проблем із відмиванням брудних грошей, які є причиною запровадження санкцій проти України. У зв’язку з цим керівник Ділової ради США-Україна вказав на парадокс, який виник протягом минулих кількох років: від прем’єрства Ющенка та за Кінаха українська економіка сильно зростала, проте різко погіршилися стосунки на політичному та державному рівні.

«Я звернув увагу української влади на всіх рівнях, що вони не мають виходу – потрібно розібратися у справі продажу «Кольчуг». Слід точно вказати на контракт із КНР і на те, чи існувала можливість, що Пекін продав «Кольчуги» Іракові. Мені невідомо, чи ці «Кольчуги» опинилися в Іраку, однак я маю надію,що високопоставлений представник України прибуде до Вашинґтона й поділиться усією інформацією, яка стосується цієї справи, й зокрема надасть вичерпну відповідь на усі відкриті запитання британсько-американської команди інспекторів», – зазначив Кемптон Дженкинз і додав, що українські представники запевнили його, що це питання буде вирішено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG