Доступність посилання

ТОП новини

31 січня президент Чеської Республіки Вацлав Гавел вийшов на роботу востаннє


31 січня президент Чеської Республіки Вацлав Гавел вийшов на роботу востаннє

Прага, 31 січня 2003 – Письменник-драматург, в минулому дисидент, один з перших секретарів ’’Хартії – 77’’, лідер демократичних перетворень в колишній Чехословаччині та її перший президент, а також президент Чеської Республіки Вацлав Гавел сьогодні вийшов на роботу востаннє.

У понеділок чехи прокинуться без президента. Два кола виборів нового лідера країни закінчились крахом. ’’Нам потрібно знайти президента, який би задовольняв усіх,’’ – читаємо сьогодні часто в чеській пресі. Вацлав Гавел був як раз тим президентом, котрий не задовольняв усіх, передусім, можновладців, послідовно й безкомпромісно боровся з комуністичною тиранією. Коли в листопаді 1989 року, у дні оксамитної революції, він піднявся на трибуну півмільйонного мітингу на Вацлавській площі в Празі, багато хто не вірив власним очам. Чому обрав шлях боротьби за права людини чоловік з давнього і багатого чеського роду, який міг жити собі спокійно в достатку вдома, чи десь на Заході, – дивувались одні. Що притягає мільйони в Чехії й далеко у світі до Гавела ? – із цілковитим нерозумінням ще й нині запитують ті, в кого демократичні перетворення вибили землю з-під ніг.

Тоді на площі Вацлав Гавел запевнив своїх земляків: “Ми хочемо жити у вільній, демократичній і квітучій Чехословаччині, яка повинна вернутись до Європи. І що б не приніс нам час, із цієї своєї дороги ми ніколи не зійдемо”.

’’Свобода, свобода,’’ – підхопило за Вацлавом Гавелом 500 тисяч людей на площі й мільйони чехів і словаків біля телевізорів. Ймовірно, в цій всенародній підтримці він шукав і знаходив сили вистояти. А це було нелегко. За спиною було 5 із половиною років комуністичної тюрми. Режим стежив за його кожним кроком, його п’єси були заборонені, публічні виступи також. В 1975 році Вацлав Гавел наважився написати листа президентові Чехословаччини Густаву Гусакові, в якому гостро критикував режим. Два роки пізніше він став на чолі ’’Хартії – 77’’ – руху за звільнення країни від комуністичної диктатури.

Його ім’я стало символом свободи і демократичних перетворень. Таким і пізнав Гавела світ. Усі 13 років, відколи Вацлав Гавел став чехословацьким президентом, а потім двічі обирався президентом Чеської Республіки, очі його співгромадян були звернені на Град – резиденцію президента. Там Гавел першим підняв президентський прапор з гаслом ’’Правда переможе!’’. І жодного разу не дозволив брехні взяти верх. Він дотримав свого слова – Чеська Республіка вернулась Європу вільним і солідним партнером.

Протягом усього часу президент Вацлав Гавел був єдиним у країні політиком, кому чехи довіряли найбільше. Нині, виходячи на пенсію, він не має наміру залишатись осторонь: “Як громадянин цієї країни, який ніколи не мовчав, коли йшлося про головні питання нашого буття, не хочу і не можу стяти поза життям суспільства”.

Письменник, президент, громадянин Вацлав Гавел у понеділок стане пенсіонером. Цього ж дня Чеська Республіка відкриє нову сторінку своєї історії – життя після Гавела.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG