Доступність посилання

ТОП новини

За проектом бюджету США на наступний фінансовий рік допомогу Україні передбачається скоротити на третину


За проектом бюджету США на наступний фінансовий рік допомогу Україні передбачається скоротити на третину

Нью-Йорк, 4 лютого 2003 – За проектом бюджету американської допомоги іноземним країнам на наступний фінансовий рік, передбачається допомогу Україні скоротити на третину.

Президент Буш скерував на розгляд Конгресові бюджет закордонної допомоги на новий фінансовий рік, який розпочнеться першого жовтня поточного року. Допомога Україні передбачається в обсязі 94 мільйонів доларів. Це на 61 мільйон менше, ніж було виділено торік. Як відомо, тоді Конгрес ухвалив допомогу Україні в обсязі 155 мільйонів доларів, але впродовж року та сума зазнала істотного урізання внаслідок численних скандалів, пов’язаних з київською корупцією.

Тож, по суті справи, фінансова допомога Україні з боку Сполучених Штатів залишилася на старому рівні. І це в той час, коли новий бюджет іноземної допомоги найщедріший за останні двадцять років. Цього разу Білий дім відповів на численні скарги з боку гуманітарних громадських установ та фондів на те, що американська допомога пропорційно нижча від європейської, одначе, разом з тим, президент Джордж Буш погодився з думкою консервативних організацій, що допомога Сполучених Штатів перетворюється на своєрідну глобальну кишеню, куди запускають руки корумповані режими та безконтрольні чиновники, які витрачають гроші американських платників податків на марнотратні проекти, а ліберальна бюрократія у Вашингтоні крізь пальці дивиться на це.

Отож, за новим планом, коштів виділяють значно більше – 18 мільярдів доларів, це на 2 мільярди доларів щедріше, ніж торік, але з другого боку, країни, що претендують на американську допомогу, мусять продемонструвати бажання та можливості подолати корупцію, захищати політичні права, вкладати гроші в народну освіту та охорону здоров’я та обстоювати вільну торгівлю.

Відтак, з бідними країнами укладатимуть багаторічні контракти, що зобов’язуватимуть уряди цих країн поліпшувати якість життя населення і впроваджувати політичні й економічні реформи. Вашингтон, згідно цих контрактів, матиме право періодично відряджати своїх фінансових ревізорів, подібно до того, як він поводиться з американськими компаніями, що отримали вигідне урядове замовлення. Серед головних кандидатів на американську допомогу – такі країни як Уганда, Монголія, Бангладеш, Болівія та Індонезія. Кажу – серед кандидатів, бо список країн і розмір допомоги має затверджувати Конгрес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG