Доступність посилання

ТОП новини

Крах американської «Колумбії» і створення європейської космічної системи «Галілео»


Крах американської «Колумбії» і створення європейської космічної системи «Галілео»

Брюссель, 4 лютого 2003 – Після трагічної загибелі екіпажу американського космічного корабля “Колумбія” окрім висловлювань співчуття сім’ям загиблих і жителям США й Ізраїлю керівництво Європейського Союзу відразу розпочало інспекцію розробок своєї власної європейської космічної системи “Галілео”. Перша фаза цього проекту повинна бути завершена вже в наступному році.

Трагедія, що днями трапилась з американським космічним кораблем “Колумбія”, змусила зосередити увагу керівництва ЄС на своїй власній космічній радіонавігаційній системі “Галілео”. Тут варто зазначити, що на ринку космічних технологій у світі існує лише 2 конкуренти: американська система, яка зветься “Глобал Спейс Систем” і російська “Союз”. Європейці до нині ж користуються частково американськими, або російськими ракетоносіями для виведення своїх супутників на геостаціонарні орбіти. Це супутники зв’язку, супутники спостереження за зміною погоди, навігаційні супутники тощо.

Проте кілька років тому Європейський Парламент ухвалив рішення про створення своєї власної, незалежної від США чи Росії, космічної системи, яку поетично назвали “Галілео”. Сполучені Штати Америки незадоволені розробкою європейського проекту. По-перше – не дуже приємно мати у сфері космосу окрім Росії ще одного конкурента. По-друге, ще зовсім недавно представники американського центру управління польотами НАСА заявили Комісії Європейського Союзу про те, що їм відомо, що у багатьох випадках радіо та звукочастоти майбутньої європейської системи “Галілео” співпадатимуть з американськими, що може чинити перешкоди роботи супутників у космосі. Тому НАСА запропонувала творцям “Галілео” більш ретельніше вивчити це питання.

Після краху “Колумбії”, в колах фахівців різних країн почали поширюватись чутки про те, що Сполучені Штати Америки розпочнуть тісніше співробітництво в галузі космосу з Росією. Звісно, такі вістки не могли не стривожити керівників європейського проекту “Галілео”. Перед відповідальним за цей проект комісаром ЄС із питань досліджень та розвитку Філіпом Бусквіним постала дилема: сповільнити створення європейської космічної системи “Галілео” , чи навпаки – форсувати її , аби випередити об’єднання американської та російської систем. Тут варто зауважити, що технологія європейського “Галілео” більш наближена до російської. Тому комісар Єврокомісії Філіп Бусквін віддав розпорядження негайно створити спеціальну групу експертів для проведення аналізу, чи завершення першої фази у створенні системи “Галілео” не призведе до якихось технічних збоїв при виведення своїх супутників в космос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG