Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка воєнної акції США в Іраку


Підготовка воєнної акції США в Іраку

Прага, 4 лютого 2003 – Західна преса продовжує коментувати зусилля США з метою заручитися підтримкою Ради безпеки ООН і західних союзників у справі воєнного удару по Іраку. Коментатори порушують зокрема тему завтрашнього виступу держсекретаря США Пуелла у Раді безпеки ООН, де він мав би представити докази наявності в Іраку зброї масового знищення.

Численні оглядачі й журналісти вже заздалегідь довідалися про деякі із доказів наявності в Іраку зброї масового знищення, які у середу держсекретар Пауелл представить учасникам засідання Ради безпеки ООН.

Газета «Вашингтон таймс» містить коментар представника Центру політики безпеки Франка Ґафні, який підкреслює, що адміністрація президента Буша сподівається на те, що Пауеллу вдасться розвіяти сумніви щодо прихованої зброї масового знищення в Іраку і отримати міжнародну підтримку воєнної акції. Проте, на думку автора, успіх виступу Пауелла залежатиме від того, які джерела і як здобуті дані про згадану зброю Вашингтон виявить своїм союзникам у Раді безпеки.

Одним із таких незаперечних джерел, за словами автора, можуть послужити свідчення недавнього втікача з Іраку, представника вищого керівництва в Багдаді Абу Гаміда Махмуда, який тепер перебуває в Ізраїлі, де він підтвердив дані про таємну розробку хімічної зброї в Іраку, про дальше виробництво ракет середньої дальності «Скад» і про заховані запаси біологічної зброї. Саме з цієї причини, підкреслює Ґафні, багдадський режим намагався обмежити зустрічі міжнародних інспекторів з іракськими науковцями, що працюють у військово-промисловому комплексі. Із цієї причини, на думку автора, Пауелл повинен категорично оголосити про відмову Багдада від виконання своїх зобов’язань.

Коментатор німецької газети «Ді Вельт» Уве Шмітт теж порушує справу доказів, які держсекретар Пауелл має намір представити завтра Раді безпеки ООН. Серед інших речових доказів будуть фотографії мобільних лабораторій для виробництва біологічної зброї і записи перехоплених розмов, які мали би переконати союзників у тому, що режим Саддама Хусейна приховує від інспекції свої арсенали зброї масового знищення. При цьому автор характеризує Пауелла, як мирного генерала з добрими манерами, який міг би бути готовий до воєнної акції лише за умови, якщо за ним стане більшість військових сил. При цьому автор запитує, хто такий Пауелл насправді: чи це права рука Буша в підготовці воєнної акції, чи прихильник мирного вирішення кризи? Однак, переконати союзників США у потребі воєнної акції президент Буш доручив саме Пауеллові, бо Буш потребує для цієї мети досвідченого дипломата, закінчує коментатор німецької газети «Ді Вельт».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG