Доступність посилання

ТОП новини

В понеділок в Організації Об’єднаних Націй розпочинаються вибори першого прокурора Міжнародного кримінального суду


В понеділок в Організації Об’єднаних Націй розпочинаються вибори першого прокурора Міжнародного кримінального суду

Вашингтон, 4 лютого 2003 – В понеділок в Організації Об’єднаних Націй розпочинаються вибори першого прокурора Міжнародного кримінального суду. Свого першого прокурора обирають цими днями делегати з майже 90 країн світу, що підтримали створення Міжнародного кримінального суду. Дипломати кажуть, що буде не легко дійти консенсусу щодо єдиного кандидата.

Міжнародний кримінальний суд був створений для провадження справ проти геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності, коли національні суди не можуть або не хочуть здійснювати провадження. Серйозною перепоною у процесі виборів прокурора Міжнародного кримінального суду є позиція Сполучених Штатів Америки. Адміністрація президента Буша каже, що хоче попередити політичні розправи і тому відмовляється ратифікувати угоду про створення ІСС – Інтернешнл Кримінал Корт, тобто Міжнародного кримінального суду.

Ще один мотив позиції Америки – захистити своїх громадян, особливо солдатів, що направляються в різні точки воєнних конфліктів від міжнародних судових проваджень. Європейці критикують позицію США і вважають, що в такий спосіб Вашингтон виступає проти незалежної міжнародної юридичної інституції. В той же час країни Європейського Союзу, Канада і, навіть, Австралія , що є основними лобістами створення даної інституції, все ж розраховують на кооперацію з боку США.

Перший прокурор Міжнародного кримінального суду обирається на 9 років. На кандидата покладаються серйозні обов’язки: він мусить продемонструвати високу компетентність, незалежність, вміння підтримувати баланс позицій і найважливіше – не політизувати юридичний процес, про що особливо турбується офіційний Вашингтон. Відбір кандидатів на цю посаду проходить за зачиненими дверима.

Першим прокурором хотіли бачити кандидата Німеччини, як приклад прогресу країни у боротьбі з нацистським режимом через Нюрнберзький трибунал. Але цю ідею відкинули, коли Берлін запропонував на ту посаду свого міністра юстиції у відставці Герту Дублер-Гмелін, яка вимушена була покинути офіс після того, як у вересні минулого року порівняла президента Буша з Адольфом Гітлером.

Європейські дипломати кажуть, що шукають кого-небудь, хто може бути сильним, незалежним, зможе утримати баланс між інтересами різних країн і витримати іспит на публічність.

На разі існує 43 кандидати на посаду першого прокурора Міжнародного кримінального суду. Вони мусять провести тиждень у Нью-Йорку, пройти всі необхідні інтерв’ю і виступити перед правозахисними групами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG