Доступність посилання

ТОП новини

Взаємини США – Німеччина


Взаємини США – Німеччина

Прага, 5 лютого 2003 – Напруження між Сполученими Штатами і Німеччиною у зв’язку з розходженнями у справі воєнної акції в Іраку не спадає. Німеччина – член союзу НАТО – заявила, що її війська не братимуть участі у воєнних діях в Іраку. Крім того, вона вимагає, щоб США не розпочинали таку акцію без схвалення Ради безпеки ООН. Учора німецький посол при ООН звинуватив американську пресу у спотворенні позиції Німеччини щодо воєнної акції в Іраку.

Німецький посол при ООН Ґюнтер Плойґер у вівторок відкинув заяви американської преси про те, неначебто німецький уряд виступає проти воєнної акції в Іраку. За словами посла, Бонн лише відмовляється надіслати свої підрозділи в район Перської затоки у рамках участі у воєнних діях сил союзу НАТО. Згідно з калькуляцією німецьких керівників, ризик, пов’язаний із такою акцією, не виправдовує мети, тобто користей від вжиття військової сили. Проте Берлін, як підкреслив Плойґер, не відкидає вжиття військової сили і може змінити свою позицію, якщо міжнародні інспектори після відновлення контролю іракських об’єктів знайдуть докази наявності зброї масового знищення, тобто хімічної, біологічної або ядерної зброї. Тим часом американські засоби інформації, як твердить німецький посол, перекрутили суть позиції Бонна.

Нещодавно в порядку ротації Німеччина стала членом Ради безпеки у складі 15 інших країн. Бонн продовжує також зусилля потрапити до постійного складу Ради безпеки, який налічує 5 членів – США, Великобританію, Францію, Росію і Китай. Саме цього місяця Німеччина головує в Раді Безпеки ООН і зокрема на засіданні ради у середу, на якому держсекретар США Пауелл представив докази наявності в Іраку зброї масового знищення. Проте журналісти, посилаючись на дипломатів ООН, вважають, що Німеччина проголосує проти будь-якої резолюції, яка передбачала би воєнний удар по Іраку, навіть якщо буде стверджено обман з боку Багдада або відмову співпрацювати з міжнародними інспекторами.

Канцлер Шредер продовжує наполягати на тому, що інспектори потребують більше часу для дослідження всіх воєнних і промислових об’єктів в Іраку. У понеділок, якраз напередодні заяви німецького посла при ООН, Шредер знову заявив, що Бонн завжди виступав проти воєнного удару і продовжує виступати. Щоправда, Плойґер, тобто німецький посол при ООН, пояснив, що це не означає, що Бонн у принципі виступає проти воєнної акції, а лише означає, що у такій акції не братимуть участі німецькі солдати.

Від часів закінчення війни і донедавна Німеччина завжди залишалася одним із провідних союзників США у Європі у рамках союзу НАТО. Нинішня позиція Бонна, зрештою і Парижа, як підкреслюють спостерігачі, підриває не лише позицію і наміри США щодо Іраку, а й дотеперішню єдність у рамках Північно-Атлантичного союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG