Доступність посилання

ТОП новини

Вже кілька років поспіль спадає кількість нелегальних мігрантів до Чеської Республіки


Вже кілька років поспіль спадає кількість нелегальних мігрантів до Чеської Республіки

Прага, 4 лютого 2003 – Розпочну зі статистики. 10 років тому нелегальна міграція до Чеської Республіки досягала майже 45 тисячі осіб. На початок 2002 року ця кількість була вже наполовину меншою – 23 тисячі осіб. Особливо успішним у боротьбі з нелегальними перетинами кордону був минулий рік, відбувся спад на ще 9 тисяч осіб. Тобто становище суттєво поправилось і чехи не приховують задоволення. Справа в тім, що ці нелегали разом із заробітчанами, тисячі яких працюють в Чехії без права на працю, тобто на чорно, є однією з найбільших внутрішніх проблем, передусім, – джерелом злочинності й фінансових збитків.

До найбільшої кількості нелегальних перетинів державного кордону доходить на сході Чехії, на чесько-словацькому кордоні. За статистикою, саме тут найчастіше, і треба зазначити, – найуспішніше ведеться нелегалам. Не таємницею при цьому є те, що значна кількість цих іноземців дістається на чеські терени з допомогою чеських чи словацьких проводирів. Лише трохи більше одного відсотка іноземців намагається перетнути нелегально чеський повітряний кордон. Звичайно, на летовищі в Празі порушників без візи чи з фальсифікованими документами вдається без проблем затримати.

Стосовно національного складу нелегальних мігрантів до Чехії, то він доволі строкатий. Є поляки, молдавани, грузини, вірмени, є громадяни України, однак європейців відносно загального числа менше. Минулого року при спробі нелегально перетнути чеський кордон було затримано 143 українських громадян – це найменша група за громадянством. Для порівняння, молдаван було майже півтисячі, вірменів майже 370 осіб. У 2002 р. найбільшу групу нелегальних мігрантів складали китайці – 2 тисячі 300 осіб, що на близько 1800 осіб більше, ніж у 2001 році. На думку чеського міністра внутрішніх справ Станіслава Ґросса, ймовірно причиною є політична ситуація.

На загал, значне зменшення нелегальної міграції до Чехії криється в зміні чеського законодавства про надання статусу утікачів. Щоб захистити свій ринок праці, чехи значно ускладнили процедуру і обмежили можливості отримання притулку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG