Доступність посилання

ТОП новини

Кримськотатарські вчителі домагаються еквівалентності українських і турецьких дипломів про вищу освіту


Кримськотатарські вчителі домагаються еквівалентності українських і турецьких дипломів про вищу освіту

Сімферополь,4 лютого 2003 – Кримськотатарська вчительська організація “Мааріфчи” домоглася визначення механізму встановлення еквівалентності українських і турецьких дипломів про вищу освіту. Зараз в університетах Туреччини навчається понад 3 сотні кримчан.

Турецькі випускники українських вузів та українські випускники турецьких можуть звернутися до міністерств освіти своїх країн із проханням про легалізацію їхніх дипломів про вищу освіту й отримати на нього необхідну офіційну відповідь. Мова про це йде у листі посла Туреччини в Україні Алі Більге Джанкореля до голови Асоціації кримськотатарських працівників освіти “Мааріфчи” Сафуре Коджаметової. Як повідомила Сафуре-ханум, турецький дипломат посилається на Лісабонську угоду 1997 року, яку підписали та ратифікували обидві країни. Це перший крок до спільної легалізації дипломів, оскільки досі турецька сторона відмовлялася укладати відповідну міждержавну угоду, – повідомила пані Коджаметова.

Вона каже, що для кримських татар це питання є важливим і болючим, бо зараз 312 кримськотатарських студентів навчаються в університетах Туреччини за урядовою програмою Ті-Джі-Ес. Ця програма передбачає безкоштовне навчання в турецьких вузах вихідців із тюркських регіонів Євразії й офіційно діє в Криму з 1997 року. Лише у 2001 році дипломи університетів Стамбула та Анкари отримали 40 кримчан, серед яких були не тільки кримські татари, але й етнічні українці та росіяни.

“Вони можуть стати мостом дружби у розв’язанні багатьох культурних, економічних та інших питань, які виникають у стосунках між Україною і Туреччиною. Ці діти володіють мовами. Чи не допомога це молодій українській державі, яку надає їй сусідня країна? Оце, напевно, й буде мостом добросусідства. І ми, як громадська організація, зробили свій внесок, тепер це питання залишилося довести до кінця”, – вважає голова Асоціації “Мааріфчи” Сафуре Коджаметова.

І в уряді автономії, і в кримському парламенті кажуть, що знають про цю проблему, однак її розв’язання перебуває в компетенції офіційного Києва. Тим часом сімферопольська газета “Голос Криму” повідомила, що консультації між українською і турецькою сторонами щодо можливого підписання міждержавної угоди про взаємне визнання дипломів українських і турецьких вищих учбових закладів тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG