Доступність посилання

ТОП новини

У процесi над Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним судом з воєнних злочинiв свiдчить генерал Олександр Василєвич


У процесi над Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним судом з воєнних злочинiв свiдчить генерал Олександр Василєвич

Белград, 6 лютого 2003 – У процесi над Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним судом з воєнних злочинiв на цьому тижнi свiдчить генерал Олександр Василєвич, колишнiй керiвник Служби контррозвiдки Збройних сил Югославiї, а до Гааги тим часом прибув певний Капiтан Драґан, який свого часу очолював пiдроздiли сербських повстанцiв у Хорватiї.

Коли розпочався процес над Слободаном Мiлошевичем, у Сербiї часто було можна почути, що немає сербського патрiота, який буде свiдчити проти екс-президента. Все-ж, досi свiдчило кiлька осiб, якi в минулому займали урядовi посади. Поява перед судом вiдставного генерала Олександра Василєвича стала несподiванкою, оскiльки вiн на початку дев’яностих рокiв очолював Службу контррозвiдки Збройних сил тодiшньої держави. Без перебiльшування можна сказати, що в генерала Василєвича, якого називають кращим контррозвiдником у Сербiї, в той час було бiльше секретних iнформацiй нiж в самого Мiлошевича.

Генерала, який нинi свiдчить у Гаазi, звiльнено з посади 1992 року, оскiльки вiн не погоджувався з пiдпорядкуванням союзної армiї президентовi Сербiї. В актах прокуратури iм’я Василєвича згадано мiж тими особами, якi були Мiлошевичевими спiвучасниками на початку вiйни. Окремi оглядачi у Белградi припускають, що генерал погодився свiдчити тому, щоби спростувати, що у всiх вiйськових кривавi руки. У середу й четвер генерал докладно розповiдав про те, що сербських повстанцiв у Хорватiї озброювали Мiлошевичева полiцiя й Служба безпеки. Василєвич, мiж iншим, уточнив де знаходилися табори для навчань добровольцiв та хто керував ними.

Свiдчення генерала Василєвича розкрило чимало подробиць про роль Мiлошевича i його спецслужб у пiдготовцi повстання сербiв у Хорватiї. Зокрема значне його твердження, що пiдроздiли так званої територiальної охорони Сербiї були безпосередньо пiдпорядкованi Мiлошевичу. Генерал говорив, котрi саме пiдроздiли з Сербiї були розташованi на територiї Хорватiї. За його словами, добровольцями й парамiлiтарними угрупованнями керували МВС й сербська полiтична полiцiя.

Наступного тижня у Гаазi мав би свiдчити Драґан Василькович, самозванний Капiтан Драґан, колишнiй емiґрант, який керував навчаннями повстанцiв у Хорватiї. Від’їжджаючи з Белграда, вiн сказав, що настав час “сказати нашу правду”, не пояснюючи чию саме правду має на увазi. Цей свiдок нинi займається бiзнесом. Ймовiрно й вiн розповiдатиме про роль офiцiйного Белграда у хорватськiй вiйнi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG