Доступність посилання

ТОП новини

Спiкер парламенту Сербiї Наташа Мiчич вiдклала президентськi вибори на невизначений час, а саме – до ухвалення нової конституцiї


Спiкер парламенту Сербiї Наташа Мiчич вiдклала президентськi вибори на невизначений час, а саме – до ухвалення нової конституцiї

Белград, 7 лютого 2003 – Спiкер парламенту Сербiї Наташа Мiчич вiдклала президентськi вибори на невизначений час, а саме – до ухвалення нової конституцiї. Таке її рiшення викликало бурхливi реагування президента Югославiї Воїслава Коштунiци та опозицiї.

Панi Мiчич наприкiнцi минулого року стала виконуючою обов’язкiв президента Сербiї. На думку бiльшостi експертiв, вона була повинна призначити повторнi президентськi вибори до 6 лютого. Проте, Мiчич звернулася до громадськості заявою, в якiй мовиться, що спершу треба ухвалити нову конституцiю Сербiї, а щойно тодi призначити вибори. Вона пояснила, що громадяни Сербiї минулої осенi тричi марно голосували за президента. Його не обрано через те, що у виборах взяло участь менше половини виборцiв. Виконуюча обов’язків президента каже, що полiтична ситуацiя у Сербiї не змiнилася та що не варто призначати вибори за дiючою конституцiєю й чинним законодавством. Такого висновку Наташа Мiчич дiйшла, за її словами, на пiдставi нарад з лiдерами парламентських фракцiй, прем’єр-мiнiстром та головами Конституцiйного й Верховного судiв.

Голова Конституцiйного суду Слободан Вучетич вiдмовився коментувати рiшення спiкера парламенту. Вiн каже, що суд обговорить цi рiшення на своїй наступнiй сесiї, яка має вiдбутися у четвер, 13 лютого.

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца ствердив, що Наташа Мiчич порушила конституцiю. Окремi його спiвробiтники кажуть, що в Сербiї проведено переворот. Це саме заявляють й представники опозицiйних партiй.

Експерти подiленi. Вони зазначають, що конституцiєю й законом про вибори президента не передбачено ситуацiю, яка виникла пiсля неуспiшних виборiв. Зрештою, конституцiю ухвалено за влади Мiлошевича. Законодавцi тодi не могли припустити, що у виборах вiзьме участь менше половини виборцiв. Юридичну плутанину, яка виникла, наразi повинен розплутати Конституцiйний суд.

А щодо нової конституцiї, представники правлячої коалiцiї стверджують, що її буде пiдготовано й ухвалено до початку осенi. Лiдери опозицiї кажуть, що процес триватиме щонайменше два роки. Усi згiднi лише в тому, що конституцiю треба мiняти, оскiльки Сербiя донедавна була республiкою у складi Союзної Республiки Югославiї, а 4 лютого вона стала державою – членом Спiвдружностi Сербiї i Чорногорiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG