Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент Олександр Лукашенко відмовився зустрітися з делегацією Парламентської асамблеї ОБСЄ


Білоруський президент Олександр Лукашенко відмовився зустрітися з делегацією Парламентської асамблеї ОБСЄ

Мінськ, 7 лютого 2003 – Білоруський президент Олександр Лукашенко відмовився зустрітися з делегацією Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка сьогодні завершила візит до Мінська та скритикувала ситуацію в Білорусі напередодні муніципальних виборів 2 березня. Робоча група з білоруських питань Парламентської асамблеї ОБСЄ, де вже понад 6 років не представлено офіційний парламент Білорусі, регулярно відвідує Мінськ, щоб познайомитися з політичною ситуацією на місці.

Цього разу з делегацією ПА ОБСЄ відмовився зустрітися білоруський президент Олександр Лукашенко. Про це повідомила глава робочої групи, депутат німецького Бундестагу Ута Цапф: «Так, я просила про зустріч з паном Лукашенком, але нас не пустили. Білоруський посол у Німеччині приїхав до мене та спитав, чому я хочу розмовляти з паном Лукашенком та що маю йому пропонувати. І я відповіла, що не збираюся та не в стані щось пропонувати – ані місце білоруському парламентові в Асамблеї, ані скасування візових обмежень. Я бажала порозмовляти з ним, щоб донести мою думку про те, що неправильно робиться в Білорусі. Проте нас не прийняли».

Депутат Бундестагу бажала сказати білоруському президентові те, що вона заявила сьогодні на прес-конференції в німецькому освітньому центрі Мінська. До речі, провести зустріч з журналістами в Національному прес-центрі Уті Цапф не дали. «Умови тут не поліпшилися, а навпаки погіршилися після нашого останнього візиту сюди в травні 2002 року. Не було жодного прогресу в розслідуванні справ зниклих, навіть само слідство було спинено. Турбує нас також те, що відбувається з білоруськими профспілками, які тепер одержавлено, тому вони більш не є самостійним чинником громадянського суспільства. Їх лідерів скинуто та замінено на людей, які дуже близькі до влади,» – заявила Ута Цапф, яка очолювала делегацію ПА ОБСЄ.

Вона додала, що кампанія місцевих виборів, які відбудуться в Білорусі вже 2 березня, розпочалася без демократизації виборчого кодексу відповідно рекомендаціям ОБСЄ, а представники опозиції не отримали адекватного представництва у виборчих комісіях та багатьом опозиційним кандидатам відмовили в реєстрації з неважливих причин.

Лише один позитивний факт відзначила делегація – урегулювання конфлікту довкола місії ОБСЄ в Білорусі. Вже цієї неділі, 9 лютого, до Мінську прилетить новий глава офісу ОБСЄ німецький посол Єберхард Хайкен, та місія розпочне роботу. Проте, сказала Ута Цапф, цього факту замало, щоб підтвердити членство білоруських Національних зборів у ПА ОБСЄ, наступна сесія якої почнеться 20 лютого у Відні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG