Доступність посилання

ТОП новини

Як складається доля українських лікарів та медичних сестер у Чеській Республіці


Як складається доля українських лікарів та медичних сестер у Чеській Республіці

Прага, 10 лютого 2003 – Масовий виїзд українських громадян на заробітки на Захід – нині незаперечний факт. Не можна також піддати сумнівам і те, що переважна більшість кваліфікованих робітників чи людей з вищою освітою не знаходять собі праці за фахом. А через те, наприклад, у Чехії, копають рови будівельні інженери, продають газети вузівські викладачі, а про чужих дітей піклуються кваліфіковані вчителі й музиканти. Не краще, на загал, складається доля і українських лікарів чи досвідчених медсестер, які працюють в Чеській Республіці. Переважно і для них робота за фахом залишається недосяжною мрією. Реально багато з них закінчує як допоміжний персонал у лікарнях чи поліклініках, тобто прибиральницями чи санітарами.

Які вимоги треба виконати, щоб лікар чи медсестра з України влаштувалась на роботу за фахом у Чеській Республіці? З цим запитанням я звернулась до речника Чеської лікарської палати доктора Павла Кубічека.

Павел Кубічек: «Претенденти на ці посади, як і чеські лікарі, повинні задовольнити певні вимоги. Тобто вони повинні останні 6 років працювати за фахом, а потім здати іспит на отримання ліцензії. За дуже малими винятками ми вимагаємо пройти цю 6-річну практику у нас, у наших медичних закладах, та багато залежить від країни, з якої до нас цей іноземець прибув».

Які конкретно вимоги ставляться перед українськими лікарями?

Павел Кубічек: «Ми вимагаємо від українських лікарів проходження цієї 6-річної практики тільки на наших теренах, тому що в нас немає досвіду роботи з медиками з України. Як ви сама розумієте, до Чехії зараз найбільше тягнуться лікарі та середній медперсонал зі Сходу Європи, особливо зі Словаччини та країн пострадянського блоку. А тому від них ми вимагаємо пройти практику в нас».

Існує інформація про те, що місця чеських лікарів, які виїхали на Захід, значною мірою займають лікарі з України. Наскільки це відповідає реальності?

Павел Кубічек: «Гадаю, що так узагальнювати не можна. Чеські лікарі працюють переважно в німецьких містах на чесько-німецькому кордоні. Ïх брак відчувається не в цілому, а тільки в окремих спеціальностях, які не є тут такими привабливими. Наприклад, анестезіологи, рентгенологи чи патологоанатоми».

А стосовно медсестер, які шанси дістатись на роботу в Чехії мають вони ?

Павел Кубічек: «Медсестер у нас, справді, бракує, але лише у великих містах. В малих містах цієї проблеми немає, тому що місцеві дівчата переважно не хочуть покидати рідних домівок. У великих містах чеські медсестри кидають свою роботу, тому що за неї мало платять».

Які вимоги стоять перед іноземками, які б хотіли дістати в Чехії працю медсестер?

Павел Кубічек: «Передусім працевлаштування повинно перейти через чеське Міністерство охорони здоров’я, з яким узгоджується кожне робоче місце в цій системі. До нас зараз приїхало багато медсестер зі Словаччини. Особливо їх багато в Празі, є лікарні, де вони вже переважають над місцевим медперсоналом. Медсестер з України у нас працює дуже мало. Наскільки мені відомо, українські медсестри влаштовуються тут переважно як допоміжний медперсонал, у жодному випадку не як медсестри, навіть, якщо у себе вдома вони цю роботу виконували».

Пане докторе, на загал, чи зацікавлена чехи в тому, щоб лікарі та медсестри з України займали місця, які звільняються в Чехії?

Павел Кубічек: «На загал, наша громадськість не прагне того, щоб іноземці піклувались про їхніх хворих. Таким є загальний настрій, хоча є й зміни й зупинити їх не можна. Якщо б ви запитали чеських пацієнтів, кого вони хочуть мати біля себе, то вони, звичайно, надали б перевагу чехові перед словаками чи українцями. Та все ж якщо ми маємо вибирати між чужинцями, то, зрозуміло, найближчі нам є словаки, з якими ми ще не так давно жили в одній державі».

Тепер слово українським дипломатам. Яку інформацію про працевлаштування лікарів та медсестер з України має посольство України в Празі? Це запитання я скерувала до речника посольства пана Андрія Моторного.

Андрій Моторний: «Нам невідомо про існування подібних державних програм. Однак я не виключаю, що таку роботу можуть проводити медичні заклади Чехії самостійно через обласні центри зайнятості в Україні».

Як сказав Радіо Свобода речник Чеської лікарської палати, йому нічого не відомо про існування окремої державної програми про залучення українських медичних фахівців для роботи в Чехії. І в прес-службі чеського Міністерства охорони здоров’я мені сьогодні також підтвердили, що державної програми залучення на роботу українських лікарів чи медичних сестер у них немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG