Доступність посилання

ТОП новини

Хадж у мусульман


Хадж у мусульман

Прага, 10 лютого 2003 – Майже 2 мільйони мусульман зібралися сьогодні у долині Арафат, що розташована у 20 кілометрах від Мекки в Саудівській Аравії. Це місце великої прощі мусульман, яке розпочалося кілька днів тому і називається Хадж.

Проща до Мекки – Хадж – один із ключових духовних обрядів Ісламу, який обов’язково має пройти кожен здоровий мусульманин бодай раз у житті, незважаючи на величезні фізичні зусилля й коштовність такої прощі. Головний муфтій Саудівської Аравії Шейх Абдул Азіз Аль Шейх звернувся сьогодні у долині Арафат до мільйонної маси прочан бути стійкими у своїй вірі, і тоді мусульман не здолає жодна військова сила. Він також говорив про ворогів Ісламу, не називаючи, але натякаючи на можливість удару по Іраку.

Цього року Хадж проходить за особливих умов безпеки через побоювання антиамериканських демонстрацій проти війни з Іраком. Але і раніше не було безпечним для прочан здійснювати Хадж. Під час однієї масової акції прочан на початку 90-х років у товкотнечі загинуло майже півтори тисячі осіб.

Кульмінацією Хаджу стане завтрашнє велике мусульманське свято Курбан Байрам, так його називають тюркські мусульмани; а на Близькому Сході він має назву Ід Аль-Адха. (Kurban Ait) Це свято жертвопринесення; і пов’язане воно із урочистими церемоніями подяки Всевишньому та прощенням гріхів. За традицією, м’ясо забитої худоби роздають бідним.

Сухрат Ісматулаєв з Комісії у справах релігій Узбекистану сказав Радіо Свобода, що на Хадж цього року приїхало близько 4 тисяч узбеків. Муфтій Чечні Ахмед Шамаєв повідомив Інтерфаксу, що туди прибуло 140 чеченців, а головний муфтій Росії побажав усім мусульманам, слухачам Радіо Свобода щасливого Курбан Байраму: "Від імені Ради муфтіїв Росії, від усього серця, я вам бажаю щасливого Ід Аль Адхи. Нехай Господь принесе світові мир, нехай збереже життя невинних іракців. Ми молимося за мир у Палестині, а у нашій державі, також нехай буде мир у Чечні".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG