Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США Колін Пауелл наполягає на тому, що НАТО зобов’язані допомогти Туреччині – членові Союзу – в разі війни з Іраком


Держсекретар США Колін Пауелл наполягає на тому, що НАТО зобов’язані допомогти Туреччині – членові Союзу – в разі війни з Іраком

Франція, Бельгія та Німеччина заблокували сьогодні обговорення програми військової допомоги Туреччині, обґрунтовуючи це тим, що приготування створять невірну уяву про невідворотність війни.

На прес-конференції після сьогоднішнього засідання НАТО генеральний секретар Альянсу Джордж Робертсон пояснив, що він не покладає провини на ці три країни за можливий розкол у НАТО: "Три країни зламали тишу. А 16 держав погоджуються зі завданнями. Розбіжності у думках, які існують нині, є лише трохи серйозніші, ніж вони були раніше. Але це лише розбіжності".

За словами Робертсона, врешті-решт угоди буде досягнуто.

Туреччина після нинішнього засідання звернулася до НАТО з проханням терміново провести консультації – відповідно до Четвертої статті Північно-Атлантичного договору.

Такий запит - за статутом НАТО - робить союзник, якому загрожує напад. Клопотання про застосування Четвертої статті висунуто вперше за 54 роки існування альянсу НАТО.

Пізніше сьогодні, або завтра Північно-Атлантична Рада зустрічатиметься знову, доки проблема не буде вирішена.
XS
SM
MD
LG