Доступність посилання

ТОП новини

Війна з Іраком допоможе вивести американську економіку із застою – вважають аналітики бізнесу у США


Війна з Іраком допоможе вивести американську економіку із застою – вважають аналітики бізнесу у США

Нью-Йорк, 11 лютого 2003 – Якщо війна з Іраком буде короткочасною та успішною, вона допоможе вивести американську економіку із застою. Принаймні, так вважають аналітики бізнесу у Сполучених Штатах.

Галон високооктанового бензину сьогодні на заправках у Нью-Йорку коштує до 2 доларів. У перерахунку на метричну систему, це десь 53 центи за один літр. До такого рівня ціни на пальне не піднімалися від часу першої війни у Перській затоці, а це було 12 років тому. На думку економістів, ціни підстрибнули в очікуванні війни.

Економіка тупцює на місці, теж у стані очікування й непевності – чи вдасться уникнути війни, а якщо не вдасться, то коли саме почнуться бойові дії. Фондова біржа на Уолл-Стріт теж, як то кажуть, ні сіло-ні впало: за минулий місяць індекси курсів цінних паперів знизилися пересічно десь на 5 відсотків. Непевність – це найгірше для економіки, принаймні, так вважають спеціалісти. Як показало останнє за часом дослідження громадської думки, що його спільно здійснили інститут Геллапа, телемережа новин Сі-Ен-Ен та газета «ЮЕсЕй Тудей», чверть усіх учасників опитування не планує жодних витрат, поки не з’ясується питання війни й миру.

Економічний оглядач Марк Занді пише в «ЮЕсЕй Тудей», що якщо початок війни з Іраком буде успішним, маючи на увазі, що вдасться уникнути значних жертв серед цивільного населення, не буде затримано чи перервано постачання нафти на світовий ринок, і не буде великих терористичних актів на території Сполучених Штатів – тоді американська економіка – та й не лише американська – зітхне з полегшенням. Це прокладе шлях до вищих темпів економічного росту, знизяться ціни на нафту, компанії будуть певні, що нічого не трапиться й почнуть створювати нові робочі місця, а капіталовкладення у бізнес сприятимуть новій погоді на Уолл-Стріт.

Коли американцям йдеться про вплив війни на економіку, то вони згадують Другу світову війну, коли бум у військовій промисловості вивів Америку зі стану депресії. Але ця паралель не годиться в наш час. У роки війни 41 відсоток валового національного продукту витрачався на оборону, а під час першої війни з Іраком – лише 0.3%, як зауважує Занді. Інший економіст – Уільям Нордгауз, професор Йельського університету, вважає, що стан американської економіки покращає, якщо перемогу буде завойовано швидко і ціна нафти стабілізується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG