Доступність посилання

ТОП новини

Триває процес над екс-президентом Сербiї i Югославiї Слободаном Мiлошевичем, який розпочався перед Мiжнародним судом у Гаазi минулого року


Триває процес над екс-президентом Сербiї i Югославiї Слободаном Мiлошевичем, який розпочався перед Мiжнародним судом у Гаазi минулого року

Белград, 12 лютого 2003 – На нинiшнiй день минулого року перед Мiжнародним судом у Гаазi розпочався процес над екс-президентом Сербiї i Югославiї Слободаном Мiлошевичем. Сербськi юристи вважають, що вiн триватиме щонайменше три роки. Мас-медіа у Белградi вiдзначають, що бiльшiсть громадян перестала цiкавитися перебiгом процесу.

Рiк тому майже усi телевiзiйнi канали у Сербiї транслювали початок процесу. Повiдомлення з Гааги мiж часом стали коротшими, нинi процес транслює лише один канал. Спершу, коли йшлося про подiї у Косовi, бiльшiсть громадян, згiдно з опитуваннями, вважала, що самозадоволений Мiлошевич, так би мовити, перемагає збентежених свiдкiв. Люди у Сербiї захоплювалися фактом, що Мiлошевич вiдмовився взяти адвокатiв. Експерти це вважали i вважають його великою помилкою. Хоча колишнiй президент, юрист за освiтою, вiн досi не брав участi в судових процесах й через це, на думку сербських адвокатiв, в судовому залу виступає не як пiдсудний й не як захисник, а як полiтик. Його полiтичнi промови, як їх не раз назвав голова судового вiча Рiчард Мей, не пiдкрiпленi правовими аргументами.

Окремi юристи вважають, що оборона Мiлошевича контрпродуктивна. Пiд час перехресного допиту свiдкiв екс-президент доводить, що був докладно поiнформаний про все, що вiдбувалося у Косовi й Хорватiї. Документи, на якi вiн посилається, показують, що для його Служби безпеки не було жодних таємниць. Отож, Мiлошевич безпосередньо визнає, що вiн знав про перебiг кожної операцiї Збройних сил i полiцiї. Замiсть того щоби захищати себе, пiдсудний звинувачує iнших.

Правозахисники, зокрема, важливими вважають свiдчення президента Хорватiї Стiпе Месича – колишнього лiдера хорватських сербiв Милана Бабича та генерала Олександра Василєвича – колишнього начальника Служби контррозвiдки Збройних сил. Йдеться про особи, якi напередоднi та пiд час вiйн часто зустрiчалися з Мiлошевичем i якi подали низку документiв, що розкривають роль пiдсудного в кривавi дев’яностi роки.

У зв’язку з вiйною у Косовi свiдчили 124 особи. В хорватськiй справi має бути 70, а в боснiйськiй – 106 свiдкiв. Невiдомо скiльки свiдкiв вимагатиме оборона, тобто сам Мiлошевич. Белградська преса повiдомила, що в його списку бажаних свiдкiв є й колишнiй президент Сполучених Штатiв Бiлл Клiнтон та лiдери окремих захiдних країн. Белградський адвокат Мiлошевича Зденко Томанович каже, що процес ймовiрно триватиме щонайменше три роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG