Доступність посилання

ТОП новини

У штаб-квартирі НАТО розпочався черговий раунд переговорів послів альянсу стосовно надання військової допомоги Туреччині


У штаб-квартирі НАТО розпочався черговий раунд переговорів послів альянсу стосовно надання військової допомоги Туреччині

Брюссель, 12 лютого 2003 – Щойно о 20-й годині вечора за Брюсселем (і о 21-й за Києвом) у штаб-квартирі НАТО розпочався черговий раунд переговорів послів альянсу стосовно надання військової допомоги Туреччині, яка звернулася за нею до НАТО у зв’язку з можливою війною в Перській затоці.

Те, що нинішнє засідання Північноатлантичної Ради НАТО розпочалось із запізненням на 10 годин пояснюється тривалими переговорами у Парижі міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера з його французьким колегою Віл Пеном. Глави дипломатичних відомств Франції та Німеччини обговорили нові пропозиції Генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона щодо надання альянсом допомоги Туреччині у зміцненні її безпеки. Суть цієї пропозиції – це військова допомога Туреччині, згідно з зобов’язаннями Вашингтонського Договору, але вже без скорочення військ на Балканах як це планувалося раніше.

Тут варто нагадати, що кілька тижнів тому в процесі підготовки до війни з Іраком, США попросили від альянсу оборонної допомоги Туреччині зі своїм пакетом рекомендацій, зокрема з проханням передислокувати в Туреччину частину європейських миротворців з Балкан. Сама ж Анкара до понеділка за допомогою до НАТО не зверталася. Це й стало причиною того, що Бельгія, Франція й Німеччина заблокували американське прохання про надання військової допомоги Туреччині. Але того ж понеділка і Туреччина вже самостійно звернулась до НАТО з проханням активізувати четвертий параграф договору про колективну оборону з пропозиціями, які були аналогічними до пропозицій США. У вівторок дипломатам і главам держав не вдалось досягти домовленостей. Бельгія, Франція та Німеччина залишились на своїх позиціях, але водночас відмовитись від виконання союзницьких зобов’язань не могли, оскільки союзників скріплює Вашингтонський Договір. Тому переговори зайшли в глухий кут. Нині ж Генеральний секретар Нато Джордж Робертсон вніс свою пропозицію. Відкинувши попередні сценарії допомоги Туреччині за рахунок часткового відкликання військ з Балкан, Робертсон виніс на обговорення Північноатлантичної Ради НАТО лише одне питання – військова допомога Туреччині згідно з зобов’язаннями Вашингтонського Договору. Першою з трьох країн пом’якшила свою позиція Бельгія , проте разом із тим попрохала додаткових коментарів щодо можливої загрози Туреччині збоку Іраку.

А тим часом Міністерство закордонних справ Греції , яка нині головує в Європейському Союзі різко скритикувало Бельгію Францію і Німеччину. Представник МЗС Греції Панос Беглітіс сказав, що опозиція цих трьох країн ЄС у вирішенні Іракської проблеми може призвести до розколу в Європейському Союзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG