Доступність посилання

ТОП новини

Цього року міжнародна благодійна організація “Приятелі дітей” відзначатиме десятиріччя своєї діяльності в Україні


Цього року міжнародна благодійна організація “Приятелі дітей” відзначатиме десятиріччя своєї діяльності в Україні

Київ, 13 лютого 2003 – Їхня робота 93-го року починалася з гуманітарного вантажу – одягу, ліків, іграшок – який представники української діаспори у Канаді та Сполучених Штатах переправляли до України, і котрий волонтери-організації розвозили по дитячих будинках майже усіх регіонів країни. Сьогодні діяльність “Приятелів дітей” значно розширилася.

Києво-Могилянська Академія, Податкова академія, Українська авіаційна академія, академія фізичної культури. Це неповний перелік лише столичних ВУЗів, де сьогодні навчаються п’ятдесят дев’ять вчорашніх випускників дитячих будинків та інтернатів України. Це стало можливим завдяки підтримці, яку надала і продовжує надавати сиротам Міжнародний благодійний фонд товариство “Приятелі дітей”. Два роки тому організація започаткувала у своїй діяльності нову освітню програму, котрою передбачено сприяння та надання матеріальної допомоги в отриманні вищої освіти талановитим дітям-сиротам. Кожен студент завдяки програмі має персональний рахунок у банку, куди щомісяця надходить стипендія від організації. Яким чином ці кошти роздобувають “Приятелі дітей” говорить президент благодійного фонду Марина Криса: “Гроші приходять до нас з наших дочірніх організацій з Канади і Америки. Є українці, які підтримують дітей, це персональні стипендії від індивідуальних спонсорів, від фірм, але переважно гроші приходять від родин – наприклад, родина Ліди Матіяшик, брат якої загинув в трагедії в Торговельному Центрі в Нью-Йорку, і на честь брата було створено фонд, який підтримує 10 дітей, одягає, лікує”.

Завдяки підтримці освітньої програми благодійної організації діти-сироти після закінчення шкіл-інтернатів, де рівень викладання переважно нижче середнього, проходять курс довузівської підготовки при Києво-Могилянській Академії, продовжуючи після того навчання в університетах та академіях різних міст України. Окрім освітньої програми, віднедавна “Приятелі дітей” започаткували ще один новий напрям у своїй діяльності – медичний проект. який має на меті допомогу дітям-сиротам, котрі народилися з певними патологіями. У межах цього проекту минулого року трьох дітей прооперували в інституті Амосова.

Говорить Марина Криса: “Операції інститут робить безкоштовно, наша допомога в тому, що ми закуповуємо все, що необхідно для проведення операцій і допомагаємо дитині знаходитися під час лікування і реабілітації в цій клініці. Коли дитинка лежить в лікарні, завжди мама допомагає, годує. А цих дітей немає кому підтримувати, вся опіка на нас”.

Сьогодні благодійна організація “Приятелі дітей” займається пошуком спонсорів для кількох дітей, які потребують серйозного протезування. Один з них – хлопчик з Цюрупинського інтернату, який народився без рук і з дуже покаліченими ногами. Йому терміново необхідно зробити протези, інакше дитина не зможе рухатися. На операцію за попередніми підрахунками потрібно мінімум п’ять тисяч американських доларів. Марина Криса переконана, що в межах півроку необхідну суму буде знайдено. Окрім цієї роботи організація продовжує збирати і розвозити гуманітарну допомогу по сиротинцях всієї України.

Минулого року двічі – у квітні та жовтні – кілька величезних фур чотирма різними маршрутами розвозили одяг, взуття, ліки та іграшки до ста дев’яноста інтернатів країни, до більшості з яких, за словами Марини Криси, рідко доїжджають спонсори та благодійники. Цього року подібна акція запланована на вересень. Вона буде присвячена 10-річчю роботи організації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG