Доступність посилання

ТОП новини

В суботу кілька антивоєнних демонстрацій відбулось у Празі, а також містах Острава та Брно, на яких зійшлось до двох тисяч осіб


В суботу кілька антивоєнних демонстрацій відбулось у Празі, а також містах Острава та Брно, на яких зійшлось до двох тисяч осіб

Прага, 17 лютого 2003 – Площа імені Яна Палаха, чеського студента, який в січні 1969 року підпалив себе на знак протесту проти радянської окупації, – традиційне місце студентських зустрічей. І на нинішній демонстрації переважала молодь, часто чулась англійська мова. Організатором демонстрації є організація ’’Ініціатива проти війни’’, куди входить багато іноземців, які живуть у Празі. Я прийшла на площу тоді, коли демонстранти розгортали свої плакати. На них можна було прочитати: ’’Буш – терорист’’, ’’Ні крові заради війни’’, ’’Не дамо кров за нафту’’, ’’Бог сказав – не убивай’’. А одна пара американців середнього віку тримала плакат, на якому була відома фотографія Брежнєва, який міцно в вуста цілує Густава Гусака, а під нею напис: ’’Коханню – так, війні – ні’’. На загал ця демонстрація, яку чехи назвали акцією протесту інтелектуалів у Празі, носила підкреслено мирний характер. Грала рокова музика, присутнім роздавались листівки, багато людей вітались, відчувалось, що вони зустрічаються не вперше. Всі охоче давали інтерв’ю, а представників преси і телебачення, треба сказати, на демонстрації було багато. Коли я витягала з торбини свій мікрофон, на якому доволі великими літерами виведений напис Радіо Свобода, до мене кинулось кілька чехів з вигуками, що Радіо Свобода підтримує Буша і війну, і що чехи не хочуть воювати.

У заяві, яку підготував оргкомітет празької демонстрації, зазначено,: ’’Ми переконані, що війна в жодному випадку не може покращити життя іракців, які вже нині страждають під режимом Саддама Хусейна’’.

Один з учасників демонстрації, празький студент сказав: «Ми зійшлись тут, щоб приєднатись до акцій проти війні, які нині відбуваються у світі. Ми сподіваємось, що нас підтримають й інші чехи, хоча усвідомлюємо, що празькі акції не будуть такими масовими, як за кордоном. Тим не менше ми вважаємо важливим висловити свій протест, тому що чеський уряд хоче підтримати війну».

Організаторами демонстрацій в Остраві та Брно були чеські комуністи. І там учасники несли в основному антивоєнні гасла і протести проти участі Чеської Республіки у війні. Антивоєнні демонстрації відбулись сьогодні і в столиці Словаччини Братиславі. Одним з її організаторів є словацький рух ’’Хліб замість зброї’’. За окремим даними, братиславська демонстрація є найбільшою антивоєнною акцією в історії Словаччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG