Доступність посилання

ТОП новини

Громадянина Польщі Олександра Орлова виправдав суд в Одесі


Громадянина Польщі Олександра Орлова виправдав суд в Одесі

Одеса, 17 лютого 2003 – Українські правозахисні організації у зверненнях на адресу МВС та Генпрокуратури України неодноразово висловлювали занепокоєння долею колеги, автора всеукраїнського тижневика “Український Південь”, що виходить у світ в Миколаєві, – члена організації правозахисту “Рутенія” Олександра Орлова.

Одеські правоохоронні органи звинувачували громадянина Польщі у зберіганні наркотиків.

Обвинувачений, суд над яким тривав три роки, називав твердження міліції та прокуратури брехливими і такими, що є для нього карою за активну правозахисну діяльність, поширення у ЗМІ інформації про відверті порушення прав людини, вбивства, тортури вчинені працівниками правоохоронних органів в Одесі.

Олександра Орлова не лише намагалися засудити. Його оголошували персоною “нон грата”; за його твердженням, існувала й небезпека його життю, за прагнення дізнатися та поширити правду про контрабанду української зброї до країн де тривають військові конфлікти, зокрема, до країн колишньої Югославії.

Громадянину Польщі неодноразово пропонували скористатися “амністією”, але у виступах на суді Олександр Орлов відмовлявся заявляючи про намір домагатися правди.

Результатом цієї тривалої боротьби стало рішення судді Жовтневого районного суду Одеси Ярослава Бабчука згідно з яким громадянина Польщі виправдано і названо невинним.

Скасовано і підписку про невиїзд.

Більш того, як наголошено у рішенні суду: “дослідивши матеріали карної справи, суд прийшов до висновку, що обвинувачення проти Олександра Орлова, у скоєні злочину, ґрунтується на матеріалах зібраних з брутальним порушенням карно-процесуального законодавства, ... а тому не можуть бути підставою для обвинувачення, яке просить винести державний обвинувач”.

Що ж до так званих наркотиків, які, як твердять правоохоронні органи, були виявлені у Орлова: “у зв’язку з допущеними органам попереднього слідства вищевикладеними грубими порушеннями карно-процесуального закону при призначенні і проведенні хіміко-біологічної експертизи у зазначеній справі, згадана хімічна експертиза не може бути визнана доказом і суд не визнає її таким”.

Згідно з наведеним рішенням Жовтневого райсуду Одеси, не передбачена відповідальність тих хто заважав правозахисній діяльності, переслідував члена організації правозахисту “Рутенія”, журналіста, громадянина Польщі Олександра Орлова.

Навіть залишаючись, не за власним бажанням, за межами України пан Орлов продовжує співпрацю з організацією “Рутенія”, пише статті для незалежних від влади засобів масової інформації про відверті порушення прав людини в Одесі та області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG