Доступність посилання

ТОП новини

Про США, Україну та Ірак


Про США, Україну та Ірак

Київ, 18 лютого 2003 – Міністерство закордонних справ України стверджує, що українсько-американські взаємини потеплішали. Про це заявив заступник керівника прес-служби МЗС і аргументував цю тезу двома аргументами: тим, що США не наполягають на причетності керівництва України до Іраку і що США займають більш гнучку позицію у «кольчужному» скандалі. Та хоча насправді потепління з американського боку не відчутно, Київ намагається врахувати інтереси США у можливій силовій кампанії проти Іраку.

Оптимістична заява представника МЗС України про потепління взаємин між Вашингтоном та Києвом пролунала після зустрічі українського президента Леоніда Кучми з послом США, яка відбулася у понеділок. На тій зустрічі Карлосом Паскуаль заявив про зацікавленість США у довготривалому співробітництві з Україною, яка має зміцнитися як демократична держава з ринковою економікою.

Власне, в цих американських заявах немає нічного нового - посол США говорив про це ще 6 лютого – одразу по тому, як США завершили перегляд своєї політики щодо України і заявили про скорочення фінансової допомоги Україні. Якщо у минулому році ця допомога дорівнювала 155 млн. доларів, то у майбутньому році вона становитиме 94 млн. доларів.

На тлі такого кардинального зменшення про потепління насправді говорити важко, як, втім, і про зміни американської позиції щодо «Кольчуг». Бо США завжди стверджували, що вони очікують на додаткову інформацію з українського боку – а Київ відповідав , що він дав все, що міг, виходячи з власного розуміння секретності.

Так що нині ситуація скоріш є патовою, аніж теплою. Той же посол США в Україні Карлос Паскуаль стверджував, що “у взаєминах між США та Україною не існує поступу у розслідуванні справи “Кольчуг”: «“Кольчуга” залишається відкритим питання. Можливо, ми ніколи так і не дійдемо повної згоди. Україна має свою точку зору, ми маємо свою. Але ми повинні визнати, що саме в інтересах України і усього регіону є потреба зміцнювати систему експортного контролю, щоб витікання чутливих технологій не відбувалося у майбутньому», – формулював посол США в Україні американську позицію. Відтак, про потепління взаєминах між США та Києвом можна буде говорити лише тоді, коли про це скаже сам Вашингтон.

Проте нині Київ намагається врахувати інтереси США у можливій силовій кампанії проти Іраку – аби дійсно була можливість говорити про підстави для такого потепління. Зокрема, про це свідчить готовність скерувати у регіон Перської затоки свій військовий підрозділ, щоправда, у разі відповідного рішення Ради безпеки ООН. Цей контингент має зайнятися очищенням території Іраку від хімічних та бактеріологічних речовин, якщо вони там справді є. Готовність українських військових до таких дій вже підтвердив начальник генерального штабу Збройних Сил України генерал Олександр Затинайко.

Але більш нагальною – у разі початку військової кампанії проти Іраку – є вирішення питання швидкої евакуації українців, які знаходяться в Іраку. Хоча персонал українського посольства вже повернувся в Україну за виключення посла, українських громадян на консульському обліку у цій країні - 231 особа. Українці також є і на об’єктах, які будує у Іракові Росія. Заступник начальника прес-служби МЗС Олександр Горьков з цього приводу заявив 18 лютого, що з Росією є домовленість про евакуацію всіх зареєстрованих українських громадян у разі загрози їхньому життю.

Разом з тим, початок військової кампанії і, як наслідок, зміна влади у Багдаді може бути пов’язаний для Києва зі зменшенням товарообігу між Україною та Іраком, який минулого року становив 300 млн. доларів. З новою владою у Багдаді офіційному Києву доведеться починати розмову, скоріш за все, з чистого листа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG