Доступність посилання

ТОП новини

Державне інформаційне агентство Білорусі коментує майбутній московський саміт Лукашенка, Путіна й Кучми


Державне інформаційне агентство Білорусі коментує майбутній московський саміт Лукашенка, Путіна й Кучми

Мінськ, 18 лютого 2003 – Напередодні можливої зустрічі президентів Білорусі, Росії та України в Москві 22-23 лютого державне агентство БелТА оприлюднило коментар до цієї події.

Оглядач білоруського президентського агентства зазначає, що ця зустріч "має глибокий політичний сенс". Найперше це пов’язано з тривожною обстановкою в світі, з ситуацією навколо Іраку. Провідні експерти та політологи світу вважають, що мирне або воєнне розв’язання ірацької проблеми може стати вирішальним для ООН – ця організація може просто припинити своє існування у випадку ігнорування Сполученими Штатами рішень Ради Безпеки. Проте БелТА про можливу ліквідацію ООН пише: "Білорусь, Росія та Україна як співзасновники ООН не схильні до такого розвитку подій" – та додає, що на зустрічі в Москві може прозвучати узгоджена думка з цього приводу.

Ще один чинник московського саміту – економічний, що викликано поширенням Європейського Союзу. "Невдовзі його кордони стануть кордонами з Білоруссю та Україною, а також значно наблизяться до Росії", – нагадує агентство БелТА та наголошує: "Без сумніву, Росія не хоче, щоб Україна різко взяла курс на Захід". БелТА пише, що Росія може розраховувати на підтримку українського суспільства, яке, цитую, "переконалося, що обіцянки міжнародних політичних та фінансових організацій допомогти країні стати багатою та квітючою призвели до протилежного результату".

Білоруське президентське агентство нагадує з цього приводу, що за індексом розвитку людини Україна з 1993 по 2000 рік опустилася з 54-го на 105-те місце серед 175 держав, а населення України за 11 років скоротилося більш як на 4 мільйони осіб. Вдвічі зменшився валовий внутрішній продукт на душу населення.

Агентство БелТА зазначає, що в Україні "на носі" президентські вибори, і сьогодні всі розуміють, що найбільш активна частина населення, тобто найстаріше покоління, віддає перевагу тим політичним силам і лідерам, які прихильні до ідей об’єднання.

У публікації нагадується також, що на зустрічі в Києві Олександр Лукашенко після слів – "Ми будемо в цьому напрямку працювати – на зближення трьох слов’янських держав" – додав: "Я поки б не став більше говорити. Хоча можна було щось і більше сказати".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG