Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 19 лютого


Огляд української преси за 19 лютого

Київ, 18 лютого 2003 – За рівнем корупції Україна посідає 86 місце у світі зі 102 країн. Хвороба корупції уразила й спотворила всі сторони життя держави. Як стверджує тижневик “Грані плюс” близько 80-90 млрд. грн., тобто майже два бюджети України, щорічно осідають поза будь-якою увагою податкових органів у кишенях чиновників. За роки існування незалежності України за її межі вивезено понад 10 млрд. дол. Втім, корупція – явище доволі поширене в світі. Але специфіка української корупції в тому, що це спосіб існування влади, тобто тих, від кого залежить моральне здоров’я суспільства загалом. Розбещеність влади, зневага до будь-яких законів, відверта і демонстративна брехливість призвели до повної зневіри суспільства, а відтак – до проникнення та укорінення корупції в усі сфери життя країни. Про те, на які факти спирався автор цих категоричних тверджень, можна довідатися зі статті “Кругова корупція, або Як вона бореться сама з собою”.

Серед українців поширена думка, що за рівнем хабарництва лікарі лишили позаду працівників Державтоінспекції та податківців. Тим часом, на думку правоохоронних органів, явища корупції не надто поширені у медичних закладах. Про те, хто має рацію, а хто ні, намагається сьогодні розібратися газета “Сегодня”.

Боротися з корупцією повинна і Генеральна прокуратура. А про свої здобутки звітувати не лише перед вищим начальством, а й перед громадськістю. Проте, як стверджує кореспондент газети “Вечірні вісті”, керівник цього відомства Святослав Піскун всіляко уникає прес-конференцій. Адже там можна почути не зовсім приємні запитання. Інша річ – інтерв’ю, на які Святослав Михайлович час від часу погоджується. З коментарями до його останнього інтерв’ю, яке журналістові видалося схожим радше на передвиборчу програму, можна ознайомитися в статті “Нерон” в похід зібрався?” Серед іншого, кореспондента “ВВ” занепокоїло вперте прагнення нинішнього Генпрокурора розширити коло повноважень його відомства.

В цьому ж числі “Вечірні вісті” попереджують про нову екологічну катастрофу, що загрожує Дніпру. Цього разу причиною небезпеки стала закинута на Дніпропетровщині шахта з видобутку радіоактивного урану. Подробиці – в статті “Скільки можна Дніпро отруювати?”

Від екології довкілля до екології сім’ї пропонує звернутися газета “День”. Щоденник знайомить з дослідженнями американських психологів, які дійшли жахливого висновку: самотність вбиває. Дослідження показали, що самотні, овдовілі або розлучені значно більше схильні до хвороб, ніж люди сімейні. І, відповідно, сильніше відчувають емоційне або фізичне зношення і частіше вмирають від серцево-судинних захворювань. Проте, згідно із статистикою, проблема самотності для українців неактуальна. Наприклад, минулого року, порівняно з 2001-м, кількість одружень збільшилася на 7,6 тисяч, а загалом путами Гіменея зв’язали себе понад 317 тисяч пар. Найміцнішими виявилися сім’ї в Закарпатській, Тернопільській і Волинській областях – там розлучалося на 70% менше, ніж одружувалося. Зате загальноукраїнська тенденція, на жаль, зворотна. Ще одна тривожна тенденція, про яку пише газета, – фінансова залежність молодого покоління від батьків. 90% молодих сімей в Україні систематично отримують матеріальну допомогу від батьків. Про це та інше оповідається в рубриці ”Якість життя” у статті “Вакансії” на шлюб”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG