Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення цін на продукцію підприємств гірничо-металургійного комплексу України негативно позначиться на подальшому розвитку галузі


Підвищення цін на продукцію підприємств гірничо-металургійного комплексу України негативно позначиться на подальшому розвитку галузі

Запоріжжя, 19 лютого 2003 – Підвищення цін на продукцію підприємств гірничо-металургійного комплексу України негативно позначиться на подальшому розвитку галузі. В наслідок чого під загрозу стає й виконання бюджету 2003 року. Таку думку висловив генеральний директор металургійного комбінату “Запоріжсталь” Віталій Сацький.

Базова модель формування собівартості продукції металургійного комплексу країни зазнає істотних змін. Зокрема, ВАТ “Металургійний комбінат “Запоріжсталь” з 1 лютого розпочав оптимізацію цінової політики на металопрокат власного виробництва. Поки що – на внутрішньому ринку. Для комбінату – це 750 вітчизняних підприємств-споживачів металопродукції. Керівництво “Запоріжсталі” пояснює свої дії, насамперед, зростанням вартості сировини та черговим підвищенням тарифів на залізничні перевезення. Так, лише за останнє півріччя ціни на залізорудний концентрат зросли на третину, на чверть подорожчав кокс, майже на 20% – металобрухт, на 13,5% – електроенергія. А тарифи на вантажні перевезення щороку традиційно стрибають у гору на 10-15%.

Голова правління, генеральний директор ВАТ “Запоріжсталь” Віталій Сацький вважає такі дії “Укрзалізниці” безпідставними. Тим більше, що через це страждають не лише виробники, а, насамперед, споживачі продукції підприємства: “Загалом за місяць комбінат втрачає через підвищення цін 31 мільйон прибутку. Це означає, що бюджет недоодержує щомісяця 9-10 мільйонів податку на прибуток”.

Під загрозою зриву і Програма технічного переоснащення заводу, схвалена президентом України, і виробничі плани “Запоріжсталі” щодо виготовлення чавуна, сталі, прокату. “Вже у січні через дефіцит коксу та металобрухту комбінат втратив 21 мільйон гривень прибутку. А відтак – і бюджет недоотримав 16 мільйонів у вигляді податку на прибуток”, – каже Віталій Сацький.

Щоб зупинити негативну тенденцію, керівництво заводу звернулось до українського уряду з пропозиціями щодо створення постійної комісії з урегулювання цінової політики в гірничо-металургійній галузі. Тарифний контроль та диференційований підхід у питаннях квотування сировини має збалансувати діяльність підприємств і не допустити обвалу цін на кінцеву продукцію. Наразі зростання вартості прокату – чи не найменше лихо для споживачів металопродукції, яке дозволить “Запоріжсталі” хоча б частково компенсувати збитки за сировину та залізничні перевезення. За словами генерального директора, різниця буде незначною: на 200 гривень подорожчала тонна гарячекатаного, на 400 – холоднокатаного листа. Про своє рішення генеральний доповів прем’єру Януковичу, котрий побував на підприємстві під час робочого візиту до Запоріжжя. З цього приводу голова уряду був лаконічним: “Працюючий завод. Зрозумілі плани. Але треба багато координувати. Перш за все, треба зробити баланс у металургійній галузі по ресурсам: це – кокс, це – металобрухт, це – залізорудна сировина”.

Запорізьких металургів порадувало те, що керівництво Кабміну, нарешті, усвідомило необхідність відокремлення “мух від котлет”. Принаймні, теоретично. Решта – від національного виробника вже не залежить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG