Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент ухвалив дефіцитний бюджет автономії на 2003 рік


Кримський парламент ухвалив дефіцитний бюджет автономії на 2003 рік

Сімферополь, 19 лютого 2003 – У Сімферополі Верховна Рада Криму затвердила бюджет автономії на 2003 рік, який виявився вперше за останні роки дефіцитним. Уряду Криму вдалося задовольнити інтереси майже усіх впливових кримських політико-економічних груп.

Урядовий проект республіканського бюджету укладався-перетрясався ледь не до найостаннішої хвилини – керівники парламенту та уряду Криму правили його аж до пізньої ночі напередодні сесії. Хоча перший проект цього документу обговорювався і на парламентських слуханнях, і на засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування Криму.

За ухвалення остаточного варіанту республіканського бюджету з дефіцитом у 18 мільйонів гривень проголосували 89 депутатів з 99-ти за списком, проти – лише один. Підтримали бюджет, запропонований місцевим урядом, і комуністи, що оголосили себе опозицією. Єдиним, хто виступив з публічною різкою критикою, став лідер громадського комітету “Прозора влада” Андрій Сенченко: “Він неповноцінний із самого початку – з точки зору цифр і з точки зору механізму його ухвалення. Тому що він завищує прибутки відсотків на 20-25, не оптимізований за видатками і має багато хиб всередині. Це – бюджет, за яким щомісяця йтимуть поправки, за котрі, на жаль, ніхто не збирається відповідати. І все ж хочеться закласти туди і мерседеси, і інвестиції, і нові будівництва цирків, і таке інше, і таке інше. Тому й довелося дефіцит намалювати”.

Натомість кримський прем’єр Сергій Куницин – не приховує радості. За його словами, цього року автономна республіка не скористається новими економічними повноваженнями, які він отримав після січневого рішення Конституційного Суду щодо кримської конституції. Однак, до бюджету на наступний рік Крим зараховуватиме всі податки, зібрані на його території, – вважає Сергій Куницин.

Втім, автономія вже цього року отримала у своє розпорядження акцизний збір і право на встановлення місцевих податків. Останнім кримський парламент скористався. Згідно із сьогоднішнім рішенням, з 1 квітня до бюджету АРК зараховуватиметься курортний збір. Але положення про нього депутати збираються ухвалити у березні. Тож дохідна частина республіканського бюджету на нинішній рік – 622 мільйони гривень, з яких майже чверть – це дотації з Державного бюджету. А витратна – значно більша – 640 з половиною мільйонів. Політичну битву за бюджет уряд Куницина виграв. На черзі – економічна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG