Доступність посилання

ТОП новини

На сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні відновлено членський статус білоруського парламенту. Але офіційний Мінськ цього «не помітив»


На сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні відновлено членський статус білоруського парламенту. Але офіційний Мінськ цього «не помітив»

Мінськ, 21 лютого 2003 – На сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні відновлено членський статус білоруського парламенту. Після конституційного референдуму 1996 року, коли президент Олександр Лукашенко розпустив Верховну Раду Білорусі, офіційний Мінськ не був представлений у європейських парламентських структурах.

Віденське рішення дехто розглядає як перемогу білоруських Національних зборів над опозицією, проте окремі депутати в Мінську кажуть, що президентові Лукашенкові це не вигідно. Державні ж засоби масової інформації проігнорували новину із штаб-квартири ОБСЄ.

Президентська газета "Советская Белоруссия" в номері за п’ятницю цілком проігнорувала новину з Відня, де білоруські Національні збори після 5-річного змагання нарешті одержали статус члена Парламентської асамблеї ОБСЄ. Хоча саме в цьому номері є звіт про брифінг у міністерстві закордонних справ Білорусі, офіційний представник якого Андрій Савіних дав позитивну оцінку віденському визнанню. Але про це у "Советской Белоруссии" жодного слова немає.

Навіть офіційна газета "Звязда", співзасновником якої виступає білоруський парламент, видрукувала лише інформацію з трьох рядків президентського агентства новин БелТА.

А Білоруське державне телебачення в головній інформаційній програмі "Панорама" взагалі не повідомило про новину із віденської штаб-квартири ОБСЄ.

Деякі депутати Національних зборів Білорусі дуже заклопотані таким ставленням державних структур. Ось що заявив Радіо Свобода з приводу визнання у Відні член нижньої палати Валерій Фролов: «Взагалі, радісна подія, але що після цього відбудеться... Я тут зустрічався з людьми – висловлювалася така думка, що, мабуть, для нас, для депутатів, це визнання створить додаткові проблеми. Наприклад, з погляду нашої подальшої долі, наступних виборів».

Думку депутата Фролова частково поділяє його колега Володимир Парфенович: «Ніхто повноправним парламент не визнавав і не визнає. Я думаю, це нормально. У цьому вчинку Парламентської асамблеї ОБСЄ позитивним є те, що більше буде ставитися запитань, щоб на них отримувати відповіді. А якщо ми за межами цього залу – то ж менше і запитань ставлять».

– А можна вас запитати: для вас головніша Рада Європи в Страсбургу чи Парламентська асамблея ОБСЄ у Відні?

Парфенович: «Я думаю, що й те, і інше. На сьогоднішній день, на мою думку, президент не зацікавлений в цьому».

Цю заяву депутата Парфеновича фактично підтвердила прес-секретар президента Лукашенка Наталля Петкевич. На запитання, як коментує президент події у Відні або як він ставиться до визнання там білоруського парламенту, вона дала таку відповідь: «Ніяк. Факт є, і все – як до факту».

Прес-секретар президента Білорусі заявила, що він найближчим часом взагалі не буде коментувати події на Парламентській асамблеї ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG