Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал має багато праці


Гаазький трибунал має багато праці

Белґрад, 21 лютого 2003 – У процесi над екс-президентом Югославiї Слободаном Мiлошевичем цього тижня свiдчив Драґан Василькович, один з керiвникiв повстання сербiв у Хорватiї. Перед Трибуналом вперше постало й троє етнiчних албанцiв з Косова, яких звинувачено у скоєннi злочинiв над сербами. А в понедiлок до Гааги має прибути лiдер сербських ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель.

Сербськi кореспонденти з Гааґи кажуть, що в судовому залi щораз важче розiбратися, хто кого звинувачує та хто кого захищає.

Вiд вiвторка до п’ятницi свiдчив такий собi Драґан Василькович, якого у Сербiї називають Капiтаном Драґаном. Вiн стверджує, що свого часу був офiцером Збройних сил Австралiї. До Сербiї вiн прибув в 1990 роцi й за дорученням Служби безпеки Сербiї сформував й навчав пiдроздiли сербських повстанцiв у Хорватiї. У Гаазi вiн, мiж iншим, пiдтвердив автентичнiсть фiльму, який розповiдає про бойовий шлях Мiлошевичевої спецполiцiї. Проте пiд час перехресного допитування цей авантюрист спростував майже все, про що говорив, коли вiдповiдав на запитання прокурорiв. Кореспонденти белґрадських масмедiа вважають, що вiн бiльше допомагав Мiлошевичевi, анiж прокуратурi.

Юристи тим часом аналiзують свiдчення генерала Олександра Василєвича, колишнього начальника Служби контррозвiдки Збройних сил. На їхню думку, генерал свiдчив з метою захистити Збройнi сили й довести, що в лiквiдацiях мирного населення у Хорватiї, Боснiї i Герцеговинi та Косовi брали участь лише парамiлiтарнi угруповання, якi були пiдпорядкованi сербськiй спецполiцiї.

Перед Трибуналом у четвер вперше постало троє колишнiх албанських повстанцiв. Вони заявили, що не почувають себе винними. Полiтичний лiдер повстанцiв Хашiм Тачi сьогоднi ствердив, що його пiдроздiли були не терористами, як їх називають у Белґрадi, а визвольною армiєю.

Щодо лiдера сербських ультранацiоналiстiв Шешеля, вiн каже, що перед гаазькими суддями спростує усi звинувачення й доведе, що серби боролися за свободу. Самозванний воєвода, зокрема, наполягає на тому, що вiн був єдиним автором плану створення великої Сербiї та що анi Мiлошевич, нi iншi його спiвробiтники не мають права привласнювати його iдеї.

Сербськi газети тим часом розпочали друкувати цiкавий матерiал, пiдготований для Гаазького трибуналу. Йдеться про дослiдження французького експерта Рене де ла Броса, який аналiзував роль масмедiа у розбурхуваннi воєнних настроїв на територiї колишньої Югославiї. На його думку, масмедiа були сильною зброєю, а Слободан Мiлошевич майстерно вдосконалив манiпуляцiю засобами масової iнформацiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG