Доступність посилання

ТОП новини

Проект нової резолюції ООН у справі Іраку. Північнокорейська криза; азійська поїздка держсекретаря США Пауелла


Проект нової резолюції ООН у справі Іраку. Північнокорейська криза; азійська поїздка держсекретаря США Пауелла

Прага, 25 лютого 2003 – Західні коментатори широко відгукуються на проект нової резолюції ООН у справі Іраку, запропонований Сполученими Штатами, Великобританією та Іспанією, а також на поїздку держсекретаря США Пауелла до країн Південно-Східної Азії з метою врегулювати кризу, пов’язану з північнокорейською ядерною програмою.

Коментуючи новий проект резолюції ООН у справі Іраку, запропонований США, Великобританією та Іспанією, оглядач британської газети «Ґардіян» Джуліан Борджер підкреслює, що текст цього документа значно м’якший від попереднього, проте все ж таки передбачає реалізацію воєнної акції. У параграфі першому Рада безпеки мала б підтвердити, що Багдад не використав останньої нагоди уникнути удару, яку надала йому Резолюція Ради безпеки ООН 1441 від 8 листопада. Тодішня резолюція передбачала «серйозні наслідки» у випадку невиконання Іраком вимог ООН. По суті, ішлося про воєнний удар. Дискусії навколо воєнної акції в Іраку, як і раніше, коментують інші провідні західні газети.

Тим часом газета «Крісчен саєнс монітор» порушує тему поїздки держсекретаря США Пауелла на Далекий схід, зокрема до Південної Кореї, де він був присутній на церемонії присяги нового президента Но Му Гена. Головна мета візиту Пауелла, переконати азійських лідерів і передусім південнокорейських зайняти спільну позицію у справі північно-корейської ядерної програми, тобто змусити Пхеньян без жодних передумов відмовитися від дальшої розробки цієї програми.

У редакційній статті «Крісчен саєнс монітор» характеризує нового південнокорейського президента, як популіста, колишнього адвоката з ділянки прав людини, який не погоджується із твердою позицією США у справі політики щодо Пхеньяна. Но Му Ген наполягає на проведенні діалогу з Північною Кореєю і на наданні їй економічної допомоги замість санкцій і погроз. При цьому газета підкреслює, що Му Ген висловлює погляди багатьох південних корейців, які бояться наслідків розвалу північнокорейського режиму. Саме ця причина, як вважає «Крісчен саєнс монітор», а також присутність на території Південної Кореї американських баз і привела Но Му Гена до перемоги у президентських виборах і Вашингтон, як підкреслює на закінчення газета, мав би рахуватися із цим фактом.

На думку інших оглядачів, держсекретар США повинен проявити неабияку дипломатичну спритність, щоб за нинішніх умов зберегти Південну Корею у ролі союзника Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG