Доступність посилання

ТОП новини

Воїслав Шешель прибув до Гааги. Що далі?


Воїслав Шешель прибув до Гааги. Що далі?

Прага-Белград, 24 лютого 2003 – Лiдер сербських ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель у понеділок здався Мiжнародному трибуналовi у Гаазi, який його звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Колишнiй сербський вiцепрем’єр перед вiд’їздом із Белграда висловив упевненiсть, що йому вдасться спростувати всі звинувачення.

У суботу Шешель провiв з’їзд Радикальної партiї, а в недiлю – манiфестацiю своїх прихильникiв у центрi столицi. На з’їздi радикалiв мiж гостями були й посол Iраку у Белградi та представники посольств Росiї, Китаю, Бiлорусi, Лiвiї, Тунiсу й Палестини. Сербськi ультранацiоналiсти упродовж рокiв виступали саме за спiвробiтництво iз згаданими країнами.

У недiлю ввечерi у центрi Белграда зiбралося п’ятнадцять тисяч прихильникiв Шешеля. Сам лідер СРП звернувся до них з такими словами: "Їду до Гааги, щоб захистити понад 10 тисяч добровольців сербської радикальної партії. Їду, щоб захистити всіх сербських юнаків – борців за свободу. Бо в цій війні все, що є найчесніше у сербському народі, звалося шешелівці і Шешелеві четніки!"

У нас на телефонному зв’язку із Белграда – Михайло Рамач.

Як пройшла маніфестація?

Михайло Рамач

Без iнцидентiв. У ній взяли участь і прихильники екс-президента Слободана Мiлошевича.

Нинiшнiх урядовцiв Шешель назвав зрадниками й мафiєю, яка своєю полiтикою прискорить вiдокремлення Чорногорiї, Косова i Воєводини. Лiдер радикалiв сказав, що вiн їде до Гааги з метою судити суддiв та що у в’язницi буде “читати книжки й вивчати процес американської глобалiзацiї”. Вiн закликав своїх прихильникiв не допустити, щоби влада заарештувала й видала Трибуналовi генерала Ратка Младича й Радована Караджича, колишнiх лiдерiв боснiйських сербiв. Шешель ще ствердив, що полiтична доля белградських урядовцiв залежить вiд його Радикальної партiї. Це уже перебiльшення, оскiльки радикали в парламентi мають 34 з-помiж 250 депутатiв.

Нинi вранцi на летовищi Шешель уже не був таким зухвалим й самовпенненим. На його обличчi не було вiчної цинiчної усмiшки. Вiн висловив сподiвання, що буде останнiм сербом, якого судять у Гаазi, попрощався з дружиною, чотирьома синами i внуком i – поїхав.

Багато хто в Сербiї зiтхнув iз полегшенням. Це, зокрема, стосується нацiональних меншин. Лiдер партiї етнiчних угорцiв Йожеф Каса виявив готовнiсть свiдчити у Гаазi проти Шешеля. За словами Каси, внаслiдок утискiв Шешеля та його однодумцiв Сербiю в минулому десятилiттi покинуло 50 тисяч угорцiв.

Цiкаво, що державне телебачення протягом вихiдних й сьогоднi про дiяльнiсть й вiд’їзд Шешеля передає лише короткi повiдомлення, а урядовцi утримуються вiд коментарiв. Влада таким чином ймовiрно прагне показати, що Шешель для Сербiї був неприємним епiзодом, який треба якомога швидше забути. Якби там не було, в Сербiї від нинi немає найбiльшого "скандалмайстера" й екстремiста, якого боялися й тi, що його обожнювали. А таких тут було чимало.

Людмила Ваннек

Михайле, я, з Вашого дозволу, коротко розповім нашим слухачам про самого Шешеля. Якщо якась інформація неточна чи щось слід додати, будь ласка, поправляйте мене. Отже, Воїслав Шешель, якого ще інакше називають сербським Володимиром Жириновським. Це лідер ультранаціоналістів, лідер Сербської Радикальної Партії, який вже упродовж 10 років практично не сходить з вуст ЗМІ теренів колишньої Югославії.

На початку 80-х Шешель був наймолодшим доктором політичних наук і згодом, за часів Броз Тіто, його засудили до 8 років ув’язнення за націоналізм...

Михайло Рамач

Власне, це вже було після смерті Тіто, у 1984-му році.

Людмила Ваннек

Здається, причиною цього була книга, яку написав Шешель, де він критикував комуністичний лад.

Михайло Рамач

Саме так.

Людмила Ваннек

Але відсидів він не 8 років, а лише півтора. На початку 1990-х років Шешель організував Сербський Рух Оновлення і заснував ультранаціоналістичну радикальну партію.

Михайло Рамач

Так, це було в 1991 році, коли розпочиналася війна у Хорватії.

Людмила Ваннек

Восени 1991 року Шешель сформував підрозділи сербських добровольців, які брали участь у боях в Хорватії, а потім у Боснії і Герцеговині. За часів Мілошевича, в другій половині 1990-х Шешель став заступником прем’єр-міністра Сербії і тісно співпрацював зі Слободаном Мілошевичем якраз під час посилених репресій над етнічними албанцями.

Михайло Рамач

Я бачу, у Вас документація, неначе в Гаазький прокуратурі. Усе докладно сказано. Треба додати, що його підрозділи брали участь в етнічних чистках на території самої Сербії, а саме, в краю Воєводина, де вони депортували кілька тисяч громадян хорватської національності.

Людмила Ваннек

Шешеля порівнюють із російським політиком Жириновським, бо він володіє особливим даром політичної демагогії.

Михайло Рамач

Це правда. Я б сказав, він типовий посткомуністичний демагог. За нього голосує убоге сільське населення і пролетаріат з передміст. Йдеться про неосвічених людей, яким потрібні короткі і чіткі відповіді на усі питання, яким завжди потрібні якісь вороги (а в Шешеля це – Європа і США).

У нього також завжди велика любов до Росії і колишнього СРСР. Ще він захоплює людей своєю лексикою – завжди енергійною – і своєю кремезною постаттю. Він високий, десь метр дев’яносто.

Цікава постать. Постать, яка, на жаль, скоїла дуже багато лиха в Сербії, якщо не говорити і про сусідні країни.

Людмила Ваннек

А що кажуть місцеві мас-медіа, чи є шанси в Гаазького трибуналу дійсно засудити Шешеля за його діяльність? Днями я дивилася розмову Шешеля на сербському телебаченні, де він відкрито (що мене дуже здивувало) пишається тим, що йде в Гаазький трибунал, щоб захищати сербський націоналізм. Він каже: “Я буду захищати сербську ідею і навіть, якщо мене засудять до страти, то що є моя смерть, в порівнянні зі смертями тих добровольців, які свідомо йшли на смерть?” Як сприймають таку демагогію? Чи людина, яка вже тричі балотувалася на посаду президента, має якийсь шанс здобути симпатію в народу такими висловлюваннями?

Михайло Рамач

Певно, Шешель має симпатії. У грудні на виборах він дістав мільйон сто тисяч голосів. То ж, значна частина населення захоплюється такої ідеологією.

Людмила Ваннек

При населенні?

Михайло Рамач

Сім з половиною мільйонів, а кількість виборців становить 6, 5 мільйонів.

Людмила Ваннек

Ви кажете, що він популярний політик?

Михайло Рамач

Один з популярних. Люди захоплюються такими демагогічними і привабливими фразами. У нього буде “велика Сербія”, він використовує фрази “ми будемо протистояти цілому світові”, “наша велика історія”. Це людям подобається. Історія є в кожного народу, але він все це перебільшує, і людям подобається його підхід до кожної теми.

Людмила Ваннек

Отже, Шешель, який каже, що, як і Мілошевич, захищатиме себе на трибуналі сам, вірить у свою так би мовити “світлу справу”, так?

Михайло Рамач

Він вірить, але експерти кажуть, що в Гаазі нічого не залежить від того, що він скаже, а все залежить від свідчень інших осіб і, звичайно, від матеріальних доказів. Якщо такі докази є, яка б блискуча не була його оборона перед судом (чи він буде мати адвокатів, чи буде захищати себе сам, як це робить Мілошевич), вирок залежить лише від матеріальних доказів.

Людмила Ваннек

Але Шешель каже, що він навіть тішиться на час, який проведе у в’язниці, бо хоче закінчити книги, які розпочав...

Михайло Рамач

Він пише багато. Вже написав десь 50 книжок. Дуже плідний письменник, якщо б займався літературою...

Людмила Ваннек

І читають його книги?

Михайло Рамач

Він їх роздає членам своє партії і прихильникам.

Людмила Ваннек

Які прогнози: якою може бути справа щодо Шешеля?

Михайло Рамач

Я слухав коментар одного белградського журналіста Стояна Церовіча, який багато разів писав про Шешеля. Він каже, що кожна людина за гратами міняється, так, як вже видно, що змінився Мілошевич. Експерти кажуть, що і Шешель після 3 або 6 місяців в’язниці все-таки стане іншою людиною і реагуватиме зовсім інакше, ніж тепер, коли промовляє перед публікою, яка хоче його бачити.

Людмила Ваннек

Дякую.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG