Доступність посилання

ТОП новини

Україну звинувачують у поставках двигунів для іракських ракет


Україну звинувачують у поставках двигунів для іракських ракет

Київ, Прага 27 лютого 2003 року – Сьогодні британська газета "Guardian" написала про те, що Україна постачала в Ірак двигуни до ракет "Аль-Самуд-2", знищення яких від Саддама Хусейна вимагає ООН. Уперше про ці двигуни згадав держсекретар США Колін Пауел, коли він наводив в ООН приклади порушення Іраком міжнародних обмежень, які було накладені на цю країну після війни у Перській затоці 91-го року. Проте "Guardian" стверджує, що 380 двигунів надійшли в Ірак саме з України. Звідки такі дані у британської газети і чому вона пише саме про українські, а не, скажімо, російські двигуни? З цим запитанням Радіо Свобода звернулося до автора публікації Річарда Нортона-Тейлора:

"Як Ви знаєте, кожен журналіст покладається на свої джерела і мої джерела у західній розвідці кажуть, що жодних сумнівів немає - двигуни цих ракет українські, поставлені українськими компаніями. Знала, чи наскільки про це знала українська влада - це інша справа. Я стежу за цією темою вже дуже довгий час і в мене є дані з достовірних дежрел, інакше я би цього не писав."

Тепер докладніше про ракети, навколо яких триває суперечка між Іраком та ООН. Наприкінці минулого тижня представник ООН Ганс Блікс скерував владі у Багдаді листа, в якому вимагає від Іраку до 1 березня знищити усі ракети "Аль-Самуд." В ООН переконані, що ці ракети мають дальність дії понад 150 кілометрів. Хусейн, у свою чергу наголошує, що ці ракети на порушують обмежень ООН. У Держслужбі експортного контролю України, де дають дозвіл на здійснення контрактів на постачання озброєнь та чутливих технологій, відмовилися від будь-яких коментарів на тему причетності України до поставок двигунів до Іраку. Радіо Свобода звернулося за коментарем до незалежного експерта. Говорить директор українського центру армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак: "На цей час ще дуже мало інформації і неможливо стверджувати напевно, але є одне питання, яке одразу кидається в очі. А саме, багато хто вважає, що такі публікації можуть бути ініційовані для того щоб прискорити рішення Ради безпеки ООН, тому що саме це зараз є найбільш чутливим у глобальному питанні початку війни. Треба головний і дуже потужний аргумент, щоб розпочати бойові дії проти Іраку. Щодо безпосередньо звинувачень на адресу України, то Україна вже багато разів ставала такою мішенню звинувачень і тому поява ще додаткових публікацій не сприймається як дещо нове. Не виключено, що саме вибір України як мішені для таких публікацій є досить природнім."

Тим часом за останніми повідомленнями з дипломатичних джерел в Каїрі та Багдаді, є сигнали того, що Ірак піде на зустріч ООН і ліквідує ракети "Аль-Самуд-2." Чи забудуть тоді про нібито українські двигуни для цих ракет? Це питання наразі без відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG